Aquarel·la del Parc de Torreblanca a Sant Feliu de Llobregat.

Torreblanca no té torre

Situat una mica en terra de tothom, el parc de Torreblanca comparteix propietat amb Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Sant Joan Despí.

Parc de Torreblanca

A l’edat mitjana era una finca agrícola i va tenir una torre de defensa (d’aquí el nom), però a finals del segle XIX els marquesos de Monistrol d’Anoia van construir un palau envoltat de jardins la mar de romàntics i vés a saber què se’n va fer de la torre.

Amb la Guerra Civil, el palau va ser llar de refugiats, quarter i cavallerissa. Seguidament, els marquesos la van refer, dedicant les instal·lacions a la cria d’aviram i els camps al conreu de roses. Però finalment, el negoci no va prosperar i els mateixos propietaris van enderrocar el palau el 1958.

Aquarel·la del Parc de Torreblanca a Sant Feliu de Llobregat.

A partir dels anys vuitanta del segle XX es va recuperar aquest espai per a un ús col·lectiu.

És espectacular el llac amb grutes, un salt d’aigua i un templet dalt d’un turó.

Parc de Torreblanca

Mitologia al parc

Disseminats pel parc trobem escales, ponts i unes esfinx que ja no pregunten cap enigme, però aixó sí, es tapen púdicament els pits.

L’esfinx és una figura de la mitologia egípcia que, sota la forma d’un lleó ajagut, representava el faraó. La mitologia grega va dotar aquest ésser d’ales i cap de dona. Vivia a prop de Tebes on devorava qualsevol qui era incapaç de resoldre el seu enigme.

També, en el lloc on antigament hi havia la torre, ara trobem un laberint vegetal, una mica xinxurrio si el comparem amb el d’Horta, però li dono el meu vist i plau perquè sento debilitat pels laberints.

Quan l’esposa de Minos, rei de Creta, va donar a llum un fill amb cap de toro, van fer construir un intrincat conjunt de corredors on amagar la criatura. La idea era que mai pogués sortir, ni el Minotaure ni ningú que s’aventurés a entrar-hi.

Recentment s’han arranjat nous espais que permeten passejar i desenfocar la vista. La senyora de la foto, que no sabem ben bé com ha arribat vestida al mig del llac, contrasta amb una propera cova de rocalla on sembla que encara es venera una imatge de la verge.

El parc de Torreblanca és un d’aquells llocs que els barcelonins tenen molt a prop però no sembla que el conèixin gaire.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Torreblanca, Sant Joan Despí

Saber més

Què veure a prop