Cervelló

Terra vermella

Estic segur que si Boris Vian hagués estat Cervelló (Baix Llobregat) hauria trobat tema per a un dels seus llibres surrealistes. Aquí tot és vermell: la sorra, les pedres, les muntanyes, … així com les construccions també fetes amb aquest conglomerat. Si no fos per la densa vegetació que cobreix les muntanyes de l’Ordal, ens faria la impressió de ser a Mart.

Cervelló

Només deixar el vehicle a l’entrada del caminet que porta a la bonica església de Santa Maria de Cervelló, ja t’adones que, tot i trobar-nos a només 30 quilòmetres de Barcelona, això és un altre món.

L’església, probablement del segle XI, és a la vora d’un petit penya-segat, dominant l’entorn i les masies properes, alguna, com la que va viure Pitarra, en un estat ruïnós. És especialment notable el cimbori octogonal.

Cervelló

Voregem les parets sorpresos de com l’erosió ha deixat la seva emprempta a les parets.

Cervelló

A la façana veiem el portal renaixentista (segle XVI) que, la veritat, no hi lliga gaire. A mà esquerra, un estret passadís entre la capella i la roca recorda vagament l’entrada a Petra.

Cervelló

Un caminet extret d’un llibre de fades ens apropa a un mirador des d’on podem contemplar millor el conjunt.

Cervelló

Al mirar cap al terra descobrim unes tombes antropomorfes excavades a la pedra vermella. al costat d’un impressionant forat a la roca i d’una profunda esquerda. Està clar que aquest indret tenia alguna cosa màgica pels nostres avantpassats.

Cervelló

Ens endisem entre la vegetació i comencem a fer os i as amb les capritxoses i espectaculars formes excavades a les roques.

Cervelló

A continuació prenem el corriol que porta al castell. Un munt d’escales més amunt acaben en una petita plana amb unes vistes immillorables del Baix Llobregat. Ens quedem sense respiració (per les vistes i per la pujada) i llavors descobrim les restes del castell, també vermell.

Cervelló

Després de canviar mil vegades de mans i ser finalment dinamitat per ordre de Felip V, tan sols queda dempeus una torre, la capella i poc més, però entens perquè al segle IX el van construir en aquest indret, ja que era un lloc idoni per defensar la línia del riu Llobregat i un dels accessos a Barcelona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA