Aquarel·la amb una vista de l'església de Sant Miquel de Mata als afores de Mataró.

Una volta pel Maresme

Agradable i distret itinerari pel Maresme per fer amb moto o cotxe que permet veure el paisatge i les poblacions de l’interior d’aquesta comarca.

Sortim de Mataró

Ves direcció Girona per la C-32. A continuació, pren la sortida 102 Mataró Nord i segueix les indicacions per anar a Sant Andreu de Llavaneres. Així que entris a la BV-5031 (nom poc romàntic per a aquesta evocadora i sinuosa carretera) en trobaràs amb Can Tria, una masia que conserva una espatarrant torre renaixentista de quatre plantes.

Mataró. Can Tria de Mata
Mataró. Can Tria de Mata.

Estigues atent, doncs uns quatre quilòmetres més amunt, a mà esquerra hi ha un caminet on diu Sant Miquel de Mata. En 800 metres arribaràs a aquesta ermita, força modificada, que conserva algunes interessants lloses sepulcrals.

Aquarel·la amb una vista de l'església de Sant Miquel de Mata als afores de Mataró.
Sant Miquel de Mata.

Torna a la carretera principal, passa per Sant Andreu de Llavaneres on pots visitar l’interessant museu de Can Caralt, que conserva una magnífica col·lecció d’aparells fotogràfics, ràdios i estris quotidians ja desapareguts. A més, l’edifici és una impressionant casa senyorial.

Sant Andreu de Llavaneres, Itinerari pel Maresme
Can Caralt. Sant Andreu de Llavaneres.

Seguidament, continua fins a Sant Vicenç de Montalt. Veuràs que aquestes poblacions tenen cases de puturrú de fuá que et fan pensar que la crisi no ha estat igual per a tothom. Aprofita per vistar el centre on hi ha la casa Torrents amb una curiosa col·lecció de rajoles a la façana.

Casa Torrents de Sant Vicenç de Montalt. Rajoles d'embarcacions de vela i rem.
Rajoles de la casa Torrents.

Arenys de Munt

Ara trobaràs uns nou quilòmetres de plena natura. Poc abans d’arribar a Arenys de Munt, si és el temps que toca, veuràs alguns camps amb els cirerers florits. En aquesta zona es conrea la varietat anomenada d’en Roca.

Arenys de Munt. Cirerers
Arenys de Munt.

Entra al nucli antic d’Arenys de Munt. A banda i banda de la riera, antigues cases i comerços ens recorden el passat de la vila. Per exemple, la deliciosa can Terrades. Fixa’t també en la peculiar porta de l’església de Sant Martí, tota coberta de ferradures. Es tracta d’exvots col·locats allà perquè el sant protegeixi el bestiar. Martí era un oficial romà que anava a cavall. Va fundar un monestir a França i va ser elegit bisbe.

Arenys de Munt, Itinerari pel Maresme
Arenys de Munt.

Arenys de Mar

Finalment arriba’t a Arenys de Mar, població que conserva un més que destacable patrimoni. Però avui et proposo visitar el magnífic cementiri, que sembla un museu ple d’increïbles escultures. Algunes d’aquestes obres, les treus d’aquí, les poses en una rotonda o un parc i mai pensaries que són escultures fúnebres. Si haig de destacar-ne una, sens dubte escullo la delicada noia realitzada per Josep Llimona (1901).

Arenys de Mar. Cementiri, Itinerari pel Maresme
Sepulcre Mundet. Escultura de Josep Llimona.

El recorregut s’acaba al nínxol de Salvador Espriu, que va immortalitzar aquest espai en la seva obra Cementiri de Sinera (per cert, Sinera és Arenys a l’inrevés). No deixa de sorprendre que, entre tanta magnificència, tantes flors (de plàstic) i tants mausoleus recarregats, el lloc on reposa el poeta sigui el més senzill de tot el cementiri: ni una flor, ni una dedicatòria, res. Tota una lliçó d’humilitat que ens dóna encara que no hi sigui.

Arenys de Mar. Cementiri, Itinerari pel Maresme
Làpida de Salvador Espriu.

I aquí finalitza aquest Itinerari pel Maresme. La tornada pots fer per l’N-II. Si t’has quedat amb ganes de veure més art funerari no et perdis el cementiri dels Caputxins de Mataró. És espectacular.

Cementiri del caputxins. Itinerari pel Maresme
Mataró. Cementiri del caputxins.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més