Llar dedicada

Can Terrades a Arenys de Munt (Maresme).

L’estreta comarca del Maresme té la particularitat d’estar als peus de diverses serralades. Aquest fet ha motivat l’existència de curtes i nombroses rieres, que quan van plenes, surten a tots els telediaris.

Tot i que actualment no ho sembla, la majoria de poblacions maresmenques van sorgir evitant els rials més perillosos. Excepte Arenys de Munt que ja en el seu origen allà pel segle IX va plantar cara a la riera, instal·lant-se a la vora.

Per la riera d’Arenys han passat els vilatans de totes les èpoques, els exèrcits, els vehicles i naturalment, les torrentades més històriques, que han escombrat tot el que han trobat.

És a la vora d’aquest vial on ha transcorregut la vida d’Arenys de Munt. En un principi era un bon lloc on abocar la brossa.

Però a partir del segle XVIII, la indústria tèxtil va afavorir el creixement de la vila, situant a la vora de la riera la majoria d’habitatges de les famílies benestants i els edificis més importants, com el mercat municipal o l’església de Sant Martí. Veure i ser vist, encara que et perilli la vida.

Can Terrades a Arenys de Munt. Fris de rajoles florals que decora la tanca del jardí.

Reducte modernista

Un d’aquests edificis el trobem a la part alta. Can Terrades a Arenys de Munt és una vil·la d’una planta envoltada d’un deliciós jardí, que rep diversos noms, segons la persona propietària.

Probablement va ser construïda a finals del segle XIX per un senyor francès que es deia Boulatron, qui imagino devia estar fins al capdamunt de la riera i va vendre la casa.

El següent propietari tampoc va durar i el 1927 va ser comprada per un fabricant de mobles anomenat Terrades. Aquest li dedicà la torre a la seva esposa Cristina Estrach, incloent-hi el seu nom al coronament de la façana, tal com el veiem actualment.

Jardinera i esgrafiats a Can Terrades a Arenys de Munt, també anomenada Villa Cristina i Can Boulatron.

L’habitatge és una bombonera modernista, plena de detalls. Reixes, vitralls, mosaics esgrafiats i molt més, en perfecte estat de revista, només poden que provocar admiració.

Para atenció al mur de la tanca, decorat amb rajoles. I no et perdis la sanefa sota el ràfec. Representa l’escena repetida d’un gat que amb ulls encuriosits, es mira un ratolí enfilat en una branca. Per tal que ho apreciïs millor, he redibuixat el motiu.

Can Terrades a Arenys de Munt (Maresme). Detall del fris ceràmic amb un gat i ratolí.

Aigua pública

Un any abans que el darrer propietari adquirís Can Terrades a Arenys de Munt, el consistori va construir una font just al davant. Cal recordar que l’aigua corrent va arribar a les cases de manera desigual segons les poblacions i no es va generalitzar l’accés fins a mitjans del segle XX.

Les fonts públiques garantien un subministrament a la població i suposaven la comoditat d’estalviar un llarg camí als vilatans.

D’altra banda, el 1926 el modernisme feia temps que havia passat a la història i ara s’estilava una decoració molt més discreta, que coneixem com a noucentisme. Pel que he llegit, aquesta font va ser realitzada per Andreu Roca i March, un empresari de la construcció.

Font noucentista realitzada el 1926 pel paleta Andreu Roca i March d'Arenys de Munt.

Barreja d’estils

L’Andreu va començar com a paleta quan tenia dotze anys fins que més tard s’establí pel seu compte, realitzant encàrrecs projectats per arquitectes com Enric Catà. No obstant això -opinió meva molt particular-, la factura d’aquesta font es nota que no està supervisada per un arquitecte.

També executà diverses obres encarregades per l’Ajuntament, com la reforma de l’escola o aquesta font. Passada la guerra, l’Andreu aconseguí importants encàrrecs, com les obres del Canòdrom de Barcelona, projectat el 1962 per Antoni Bonet.

D’altra banda, el banc afegit el 2002 és més aviat un descomunal greuge envers la font, que demostra poc coneixement i respecte per la història. A qui se li acudeix posar un banc amb trencadís modernista a la vora d’una font noucentista, quan tothom sap que eren estils contraposats? Si Eugeni d’Ors aixequés el cap!

Can Terrades a Arenys de Munt (Maresme). Detall dels pinacles amb trencadís a l'entrada.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: avinguda de Francesc Macià, 91. Arenys de Munt

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).