Tancat amb pany i forrellat

Que els sants ens vigilen ja ho sabem. Però de vegades els pots descobrir passant l’estona. Això és el que em va passar visitant l’església de Sant Pere de Montfalcó Murallat (La Segarra).

Com que l’església era tancada, la meva curiositat em va fer mirar pel forat del pany. I vet aquí que em vaig trobar a Sant Pere que també em mirava des de dins agafant les claus com si algú les hi anés a prendre.

Sant Pere de Montfalcó Murallat

Un home amb cops de geni

Simó era un pescador, que un dia va quedar copsat per les paraules de Jesús i el va seguir, convertint-se en un dels seus deixebles, juntament amb el seu germà Andreu.

Tot seguit, Jesús li canvià el nom pel de Pere, que vol dir ‘roca’. Abans aquests tràmits sembla que eren més senzills que no pas ara. Jugant amb el nou nom li digué que sobre aquesta ‘roca’ edificaria la seva església i li donaria les claus del Regne del Cel, paraules que han aixecat molta polseguera i discussions.

Pere ere del morro fort i tenia uns cops de geni llegendaris. Però també era un home feble, que en un mal moment va arribar a negar fins a tres vegades que coneixia Jesús.

Se sol representar Sant Pere, ja gran, amb un joc de claus en una mà (les claus del cel). A l’altre, com en aquest cas, duu un llibre, que pot tractar-se de l’Evangeli. En altres ocasions es vesteix com un bisbe.

Aquarel·la de la vila medieval de Montfalcó Murallat.
Montfalcó Murallat.

Sant Pere de Montfalcó Murallat

L’església de Sant Pere de Montfalcó Murallat es troba en un extrem del recinte clos de la vila, al final d’un carrer cobert i completament encaixada entre els edificis. El poc tros visible de la façana només presenta una senzilla decoració geomètrica a la porta.

Sant Pere de Montfalcó Murallat es va construir, probablement cap al segle XI, coincidint amb amb la construcció del castell. El campanar, d’estil barroc, es va ser construir molt posteriorment i en un principi es va utilitzar com a torre de defensa.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Com arribar: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).