Aquarel·la de la vila medieval de Montfalcó Murallat.

Tancat amb pany i forrellat

Que els sants ens vigilen ja ho sabem. Però de vegades els pots descobrir passant l’estona. Això és el que em va passar visitant l’església de Sant Pere de Montfalcó Murallat (La Segarra).

Com que l’església era tancada, la meva curiositat em va fer mirar pel forat del pany. I vet aquí que em vaig trobar a Sant Pere que també em mirava des de dins agafant les claus com si algú les hi anés a prendre.

Sant Pere de Montfalcó Murallat

Un home amb cops de geni

Simó era un pescador, que un dia va quedar copsat per les paraules de Jesús i el va seguir, convertint-se en un dels seus deixebles, juntament amb el seu germà Andreu.

Tot seguit, Jesús li canvià el nom pel de Pere, que vol dir ‘roca’. Abans aquests tràmits sembla que eren més senzills que no pas ara. Jugant amb el nou nom li digué que sobre aquesta ‘roca’ edificaria la seva església i li donaria les claus del Regne del Cel, paraules que han aixecat molta polseguera i discussions.

Pere ere del morro fort i tenia uns cops de geni llegendaris. Però també era un home feble, que en un mal moment va arribar a negar fins a tres vegades que coneixia Jesús.

Se sol representar Sant Pere, ja gran, amb un joc de claus en una mà (les claus del cel). A l’altre, com en aquest cas, duu un llibre, que pot tractar-se de l’Evangeli. En altres ocasions es vesteix com un bisbe.

Aquarel·la de la vila medieval de Montfalcó Murallat.
Montfalcó Murallat.

Sant Pere de Montfalcó Murallat

L’església de Sant Pere de Montfalcó Murallat es troba en un extrem del recinte clos de la vila, al final d’un carrer cobert i completament encaixada entre els edificis. El poc tros visible de la façana només presenta una senzilla decoració geomètrica a la porta.

Sant Pere de Montfalcó Murallat es va construir, probablement cap al segle XI, coincidint amb amb la construcció del castell. El campanar, d’estil barroc, es va ser construir molt posteriorment i en un principi es va utilitzar com a torre de defensa.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Com arribar: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop