
La ciutat que creix
La zona del barri del Born de Barcelona les ha passat de tots colors. Primer fan fora els seus habitants per construir una ciutadella que després enderroquen. L’extens i planer terreny que va quedar era perfecte per a l’especulació.
En primer lloc, sota la direcció de Josep Fontserè, es va projectar el 1873 el mercat per abastir d’aliments aquella ciutat que anava creixent a bon ritme, damunt les ruïnes de l’antiga fortificació.
Nascut a Barcelona el 1829, Josep Fontserè i Mestre, va ser ajudant d’Ildefons Cerdà -el de l’Eixample-, i és especialment conegut per la urbanització del Parc de la Ciutadella que acolliria l’Exposició Universal de 1888.

Així doncs, en poc temps, el mateix arquitecte va construir al voltant un grapat d’edificis d’habitatges, amb un estil homogeni. Les noves edificacions transmetien la modernitat de la nova ciutat de finals del segle XIX que s’obria als nous temps.
Les regulars i simètriques façanes que donen al parc de la Ciutadella, són prou conegudes pels porxos amb cert regust clàssic. Però la resta, malgrat han estat restaurades, sovint les ignorem.
Observeu també que, sota una aparent simetria a cada pis trobem que els balcons poden ocupar tota la llargada, anar agrupats de dos en dos o sols, fet que li confereix un cert moviment. Les arcades de la part baixa segueixen la línia dels porxos del passeig Picasso.

Per acabar, la propera vegada que us acosteu pel Born, us proposo una curta passejada pels carrers que voregen el mercat per constatar l’aire majestuós d’aquesta barriada.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Itinerari: veure el mapa
Saber més
- Josep Fontserè i Mestre: wikiwand.com
- Mercat del Born: wikiwand.com – elbornculturaimemoria.barcelona.cat
- Els porxos: bloc poblesdecatalunya.cat
- El barri del Born: bloc barcelonarutas.com