Patró de parts

Documentada al segle XIII, la destacable masia de Can Dalmases a Cabrera de Mar (Maresme) també és coneguda com a Can Ros, cal Conde o Can Vilardaga pels seus diversos propietaris. L’aspecte actual es deu a la reforma efectuada al segle XVII. 

Cent anys després es remodelà el safareig col·locant uns magnífics plafons ceràmics barrocs de Sant Antoni de Pàdua, la conversió de Sant Pau i Sant Ramon Nonat. D’aquest darrer és del que ara parlaré.

El 1924 comprava la propietat Antoni Clavé i Nadal Flaquer i Vilardaga, personatge a qui Pius X havia concedit el títol de comte. Tot i no haver trobat ni així d’informació, dedueixo que aquest senyor era del desaparegut mas de Can Nadal a Sant Feliu de Llobregat.

El plafó ens presenta al centre un personatge que, pels atributs que l’envolten, sabem que és Ramon Nonat. Anem a veure què signifiquen tots aquests símbols que són un resum de la seva accidentada vida.

Can Dalmases a Cabrera de Mar. Detall del plafó ceràmic de Sant Ramon Nonat.

La primera cesària

La història d’aquest home comença com un mal serial televisiu. Per raons que no venen al cas, la seva mare va morir estant embarassada. És l’any 1204 i ens trobem a Portell, un petit nucli de la Segarra. La seva família estava emparentada amb la noblesa i va ser precisament el senyor de Cardona qui es tragué l’espasa, tallà el ventre de la difunta i va extreure el nadó. Me’n ric jo de les mesures sanitàries actuals.

Com que no va néixer de manera natural, es coneix com a No-nat. Si en aquestes circumstàncies no va morir, pots entendre per què és el patró de les embarassades i dels parts.

El noi va ser pastor, però devot com era, va decidir entrar a formar part del recentment creat Orde dels Cavallers de la Mercè, representat per l’escut que llueix. Els mercedaris es dedicaven a alliberar cristians que els musulmans havien fet captius, pagant el rescat corresponent.

Can Dalmases a Cabrera de Mar. Detall del plafó ceràmic de Sant Ramon Nonat.

Rescatador rescatat

En Ramon va protagonitzar tres d’aquests rescats, que es consideren els més representatius. Per aquest motiu, a la palma hi ha tres corones, una per cada rescat. Al darrer rescat es va quedar sense diners i es va oferir ell mateix a canvi d’un ostatge.

Més tard, els seus companys el van rescatar a ell i la llegenda diu que va anar a Roma on el papa el nomenà cardenal, etapa representada pel barret que sosté el captiu encadenat que hi ha al seu costat. 

Can Dalmases a Cabrera de Mar. Detall del plafó ceràmic de Sant Ramon Nonat.

Tanmateix, mai va arribar a exercir aquest càrrec, ja que va morir al cap de poc. La seva vestimenta també incorpora parts de la indumentària cardenalícia, com el roquet, que és aquesta mena de davantal blanc puntes.

Com que quan va morir no tenia ningú que li administrés la comunió, van baixar uns àngels i s’ocuparen del tràmit. La custòdia que sosté a la mà dreta recorda aquest fet. Probablement la presència de Jesús fa esment a una altra llegenda que assegura que va ser el mateix fill de Déu qui li va donar el viàtic.

Hi ha estudis que diuen que Ramon mai va existir. Altres mantenen que sí, però que no tots els fets que s’expliquen de la seva vida són reals. Cadascú se senti lliure de creure-ho o no.

Can Dalmases a Cabrera de Mar. Detall del plafó ceràmic de Sant Ramon Nonat.

Personatges barcelonins

Continuem amb aquest plafó ceràmic de Can Dalmases a Cabrera de Mar. A banda i banda d’en Ramon hi ha un parell de gerres plenes de flors, decoració que trobem una i mil vegades en el barroc. A la part inferior esquerra dues rajoles presenten un home i una dona.

L’home, que porta una maça i un escut, és un macer. Aquest personatge que encapçala les comitives municipals té un origen molt antic i simbolitza el poder de l’autoritat. En aquest cas l’escut és el de Barcelona, on probablement es trobava el taller del terrissaire que va fer la rajola. Es pensa que en un temps llunyà la maça havia estat realment una arma de defensa.

Al seu costat apareix una dona amb un ventall. Tant un com l’altre són figures molt recurrents a les anomenades rajoles d’oficis. No obstant això, em pregunto si no es tracta de les imatges d’antics gegants de la ciutat, que solien ballar durant la vigília de Corpus. Al cap i a la fi, les altres dues rajoles que ara veurem, també fan esment a un ambient festiu.

Rajoles d'oficis amb un macip i una dona.

Paraires i carnissers

La Mulassa és un altre motiu habitual a les rajoles d’oficis. Al costat llueix l’escut de Barcelona. Els antecedents d’aquesta bèstia festiva es remunta al segle XVI, tot i que era molt diferent de l’actual. 

Mulassa deriva de mula i era una mena de mascota del gremi dels paraires que, portada per dues persones, obria les processons barcelonines. La seva notorietat venia donada perquè llençava grossos coets.

Així mateix, també desfilava un bou en representació dels carnissers, però em sembla que aquest no treia foc pels queixals.

Com has vist en aquest plafó ceràmic de Can Dalmases a Cabrera de Mar, devia ser festa grossa la de Sant Ramon Nonat!

Rajoles d'oficis amb la mulassa i el bou.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Mossèn Cinto Verdaguer, 16. Cabrera de Mar

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).