Quan els frares feien exercici

El Camí dels Frares és una passejada que antigament feien els monjos d’Escornalbou (Baix Camp). En poc més d’un quilòmetre i mig pots trobar de tot: alzines, pins, roques en equilibri, pedres erosionades, dues ermites, esplèndides vistes que et pujaran la moral i un impressionant castell-monestir. Tot i que l’excursió autèntica comença molt més avall, ara només farem un curt tram.

empedrat a la rampa d'entrada al Castell d'Escornalbou
Empedrat de la rampa d’entrada.

Comencem pel castell

En primer lloc, el topònim Escornalbou podria venir del llatí ‘Cornu Bovis’ (corn de bou). Tanmateix, del castell àrab original en tenim notícies des del segle XII. Un cop fet fora l’enemic, això gràcies a Sant Miquel que va venir del cel a donar un cop de mà, Alfons I decidí que aquell era un lloc per pregar i s’hi aixecà una església que, entre nosaltres, no sembla que xutés gaire bé.

Rossassa de l'església d'Escornalbou
Rosassa de l’església.

Malgrat els esforços per refer-lo, al segle XVI no quedava un sol monjo i dos segles més tard va restar totalment abandonat. Fins que a principis del segle XX el diplomàtic Eduard Toda el restaurà -amb una certa dosi d’imaginació- per viure-hi. En acabat va anar passant de mà en mà. D’elements originals en resten ben pocs, però el conjunt no deixa de tenir un aire la mar de romàntic. 

Entrada al Castell d'Escornalbou
Portal d’entrada al recinte.

I ara, a caminar

Un cop hagis entrat al recinte per la teatral porta (només es paga la visita al castell i l’església), veuràs la indicació del Camí dels Frares. El trajecte és mooooolt fàcil i curt, així que no vaigs amb pressa. Gaudeix de la natura, del paisatge i de les olors.

El Camí dels Frares

Aquest camí fou obert a principis del segle XIX per extreure pedra per tal ampliar el convent i, de pas, proporcionar un passeig pels frares. El primer roc que trobaràs en equilibri fa sospitar que aquest és un paratge molt especial.

Roques. El Camí dels Frares

Tot seguit veuràs un munt de racons on, si vas amb nanos, s’entusiasmaran jugant a fet i amagar.

El Camí dels Frares

A mig camí, hi ha una mena de cova amb un petit relleu a l’entrada i una oració de Víctor Balaguer. Es tracta de l’ermita de les Tres Verges, que possiblement fou excavada al mateix temps que el camí i que el 2023 ha estat restaurada. Un estudi apunta la possibilitat que en realitat es tractava de la boca d’una mina, reaprofitada per convertir-la en una capella.

Ermita de les Tres Verges. El Camí dels Frares. Castell d'Escornalbou
Ermita de les Tres Verges.

En aquest punt et trobes a uns 700 metres sobre el nivell del mar. L’alçada i la situació donen lloc a una vegetació força abundant. Però potser el que més crida l’atenció són les vermelloses roques erosionades i cobertes amb líquens. Això és un món a part.

Erosió de la roca al El Camí dels Frares. Castell d'Escornalbou
Camí dels Frares. Detall de l’erosió.

Seguint una mica més aniràs descobrint petites edificacions enrunades i un tram que devia ser porxat. Finalment, després d’haver donar la volta al turó, tornaràs a trobar el castell. Malauradament, el camí és tallat i hauràs de tornar pel mateix lloc, però és tan maco que fins i tot ve de gust.

Aquarel·la amb una vista de la torre de vigilància al Castell d'Escornalbou.
Castell d’Escornalbou.

L’ermita de les tronades

A continuació, un cop arribis a l’església, puja per un corriol amb força pendent que comença darrere l’oficina d’informació. En alguns trams està empedrat. El trajecte és curt però fa suar de debò.

Balcó al El Camí dels Frares. Castell d'Escornalbou
Vista des de l’ermita de Santa Bàrbara.

A dalt les vistes són impagables i a més podràs contemplar el castell des de l’aire.

El Camí dels Frares. Castell d'Escornalbou
Castell d’Escornalbou.

També es distingeix Duesaigües amb els dos grans ponts de pedra de la línia del ferrocarril de Tarragona a Saragossa, edificats el 1889 per salvar el barrcanc. La població pertanyia antigament a la baronia d’Escornalbou i. seguidament, a l’arquebisbat de Tarragona.

Duesaigües
Duesaigües.

Per acabar, dalt de tot es troba l’ermita de Santa Bàrbara, de finals del segle XVIII. Aquesta santa, es va convertir al cristianisme contra la voluntat del seu pare, qui la va decapitar. Però un llamp el va matar també a ell i des de llavors s’invoca aquesta santa per evitar el mal temps. Diuen que l’ermita s’edificà damunt les restes d’una torre d’origen romà.

I aquí finalitza el Camí dels Frares.

El Camí dels Frares. Castell d'Escornalbou
Ermita de Santa Bàrbara.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol amb les indicacions i la ruta per arribar.

Distància: 700 metres d’anada + 230 metres fins l’ermita. Total, amb anada i tornada, 1,6 km.

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).