Barcelona. Casa Pich i Pon

El missatger dalt la teulada

Segur que us heu fixat en els templets que coronen l’edifici que hi ha al xamfrà de Rambla de Catalunya amb plaça de Catalunya (Barcelona). 

Aquell personatge que sembla estar ballant és Hermes, missatger dels Déus Olímpics entre altres molts atributs. D’aquí que normalment se’l representa amb unes ales als peus o al casc.

Em sap greu, però us haig de dir que són de plàstic. Ooooohhhhh!

Barcelona. Casa Pich i Pon

L’alcalde analfabet.

Joan Pich i Pon (déu n’hi do amb el nom!) literalment no tenia estudis però si mà pels negocis. Arribà a ser alcalde de Barcelona el 1935 però se’l coneix més per especulador i per les pífies que deia quan parlava, com “luz genital”, “Tirano de Bergerac” o “A de Acienda”.

Encarregà a Josep Puig i Cadafalch la reforma de l’edifici existent, reservant-se, contràriament al costum de l’època, l’àtic per viure-hi.

L’estil s’aparta del modernisme que coneixem d’aquest arquitecte, força sobri i inspirat en edificis americans. Al damunt, tres templets coronàven el terrat.

Eeeep! Tres templets? Si només n’hi ha dos!

Originalment en tenia tres, però quan 30 anys més tard van edificar el que coneixem com edifici Banesto, els hi van fer nosa i els van eliminar. Així van aprofitar per posar publicitat lluminosa. Acabada aquella època fosca, es van refer amb materials plàstics els dos que veiem. El tercer no hi cabia.


INFORMACIÓ PRÀCTICA