Plaça Catalunya. Al·legoria de Barcelona

La novena barca

Explica la llegenda que Jasó i els argonautes (mariners d’Argo) viatjaven en nou barques. La “Barca nona”, és a dir la novena, es va perdre i va anar a parar als peus de la muntanya de Montjuïc. En aquesta barca hi anaven Hermes i Hèracles i van fundar la ciutat anomenant-la com la barca.

Hermes era el missatger dels Déus Olímpics i Hèracles la deessa de la força (que els romans van convertir en home i el van batejar com Hèrcules).

La plaça de Catalunya era un gran descampat abans d’enderrocar les muralles medievals. Fins a finals del segle XIX no es va començar a utilitzar com a lloc públic, però va ser a principis del XX quan va començar a tenir l’aire actual. Es convocà un concurs per emplenar-la d’escultures i trobem interessants mostres de diferents autors, com l’al·legoria de Barcelona, obra de Frederic Marès.

Plaça Catalunya. Al·legoria de Barcelona

Es tracta d’una senyora dalt d’un cavall sostenint una embarcació, que més aviat sembla una caravel·la, símbol mitològic de l’origen de la ciutat. Al seu costat, un musculós Hermes aguanta el cavall que vol tocar el dos, mentre sosté un engranatge que representa la força d’Hèracles.

INFORMACIÓ PRÀCTICA