Anglès

Tota la història en dos carrers

Hi ha poblacions que tenen la mala sort de ser al mig de tot arreu, però mai les prenem com un destí. Aquest cop m’he aturat a Anglès (La Selva) i en només un quilòmetre he descobert la història dels darrers vuit segles.

Al llarg d’aquesta ruta trobareu plafons informatius de cada edifici. Jo només destacaré uns quants.

Anglès

Finestra al carrer Major 9.

Un itinerari sense ordre cronològic.

Aparqueu a la plaça Pau Casals i aneu fins a la plaça Catalunya on trobem Can Gubau, un edifici de principis del segle XX que va ser el Centre Republicà de la població.

Anglès

Can Gubau.

Pugem pel carrer Comerç i veiem Cal Farmacèutic, obra modernista de la qual ens fixarem amb les boniques lletres fetes d’argila cuita.

Anglès

Cal Farmacèutic.

Seguim amunt i a la cruïlla amb Santa Magdalena observem una interessant finestra medieval. En veurem més, però aquesta la trobo especialment interessant.

Anglès

Carrer de Santa Magdalena.

A l’altra cantonada s’aixeca l’edifici modernista de l’Aliança, que a principis de segle era el lloc de reunió dels pagesos.

Anglès

L’Aliança.

Enfilem pel carrer d’Avall, un dels més emblemàtics i ben conservats. Aneu a poc a poc, perquè cada casa és una meravella.

Anglès

El carrer d’Avall.

Al número 44 hi ha Can Déu Nostre Senyor (i jo sense saber que vivia aquí!), del segle XVII que encara llueix una àliga a la porta.

Anglès

Àliga a Can Déu Nostre Senyor.

Davant nostre s’aixeca l’arcada de Can Verdaguer, amb unes boniques finestres romàniques del segle XIII.

Anglès

Arcada de Can Verdaguer.

Passem sota l’arcada i a la dreta veiem Can Cendra, seu de l’ajuntament. L’arquitecte Rafael Masó el va reformar amb l’estil noucentista, tot un contrast amb l’aire medieval del carrer.

Anglès

Can Cendra.

Més endavant, a mà esquerra, unes escales sota una arcada condueixen a un carreró amagat.

Anglès

Escales del carreró d’Avall.

Fixeu-vos amb un petit relleu de bronze a la paret. És un homenatge a la pintora surrealista Remedios Varo, nascuda aquí el 1908, però molt més valorada a Mèxic on va morir.

Anglès

Homenatge a Remedios Varo.

Passem per sota de l’arcada de Can Mans, del segle XV amb l’embigat de fusta.

Al número 7 ens aturem davant de Can Barnades, una magnífica construcció del segle XV amb una finestra gòtica i l’escut i una inscripció a la porta que diu que la va fer un tal Petrus.

Anglès

Can Barnades.

Continuem pel carrer Castell per veure Can Peix, una atípica casa pairal noucentista, també de Rafael Masó.

Anglès

Can Peix.

Us haureu preguntat perquè es diu carrer Castell si no n’hi ha cap. Acosteu-vos a la plaça de la Vila i doneu una ullada. Sou al bell mig del què havia estat el pati d’armes de la desapareguda fortalesa del segle XIII, molt malmesa per guerres i terratrèmols i finalment engolida pels habitatges.

Baixem pel carrer Major, l’altra via que conserva interessants construccions, com Cal Noi, al número 1, del segle XVII, amb finestres gòtiques i renaixentistes, per a tots els gustos.

Anglès

Cal Noi.

Aneu mirant tots els detalls de les portes, finestres i reixes.

Anglès

Carrer Major 13.

Ca l’Esparter és una altra interessant mostra de casa medieval.

Anglès

Ca l’Esparter.

I així arribem a la Doma o rectoria, del segle XVII. Potser durant el trajecte us haureu fixat amb unes creus de ferro que hi ha clavades a les parets. Es tracta d’un viacrucis, és a dir, un camí amb 15 punts o estacions on es recorden els principals incidents de la passió de Crist.

Anglès

La Doma (rectoria).

Acabem el recorregut a l’església renaixentista de Sant Miquel, construïda al segle XVI on hi havia la capella del castell. El campanar es va fer de nou després de la Guerra Civil.

Anglès

Quina és l’hora bona?

Com veieu, hem passat del segle XII al XX en un pim pam.

INFORMACIÓ PRÀCTICA