El porc fiol val a pes d’or

La plaça dels Porcs de Granollers (Vallès Oriental).

Passejant per Granollers, cal tenir els ulls ben oberts, perquè mai saps quan faràs una descoberta. Per aquest motiu, avui ens n’anem a la plaça dedicada a Lluís Maria Perpinyà. No confondre amb l’àrbitre i jugador d’escacs del Priorat que duu el mateix nom i cognom.

Si no vaig errat, aquest advocat i hisendat, fou el darrer del llarg i il·lustre llinatge granollerí dels Perpinyà. El 1848 moria a Mataró, ciutat on residia en aquell moment i fou enterrat a l’església parroquial de Granollers. Com que l’home no devia tenir la consciència prou tranquil·la, al seu testament encarregà que se celebressin mil misses per la seva ànima, així com la distribució d’almoines durant els sis anys posteriors a la seva mort. Per si de cas.

Eescultura d'Efraïm Rodríguez a la plaça Perpinyà.

Dins la seva parcel·la, el senyor Perpinyà decideix, sis anys abans del seu decés, obrir una plaça. Tot seguit, un altre propietari demana permís per fer casa seva donant a l’esmentat recinte. Amb aquest precedent, l’Ajuntament duu a terme el projecte de configurar l’espai i l’anomena plaça de Santo Domingo, potser per l’hospital amb aquest nom que hi ha a prop. Tot i això, tothom continuarà fent servir el nom de plaça Perpinyà.

Eescultura d'Efraïm Rodríguez a la plaça Perpinyà.

Eixamplant la ciutat

El 1845 s’obtenia autorització per enderrocar el portal anomenat “Matalot“, situat molt a prop d’aquesta plaça. Va ser part d’una defensa construïda cap al 1808 amb motiu de la Guerra del Francès. Els anys següents s’enderrocarien altres portals així com part de la muralla per tal de donar pas a la construcció de la carretera de Barcelona a Ribes. Aliena als diversos noms que ha rebut amb els canvis de govern, és nomenada popularment com “La Carretera” i segueix, més o menys, el traçat de l’antiga via romana. Com a símbol de modernitat, al llarg d’aquesta via s’establiren les principals famílies, els negocis importants i tota mena de serveis.

Aquarel·la amb una vista de la plaça dels Porcs de Granollers.
La plaça Perpinyà o dels Porcs.

La fira dels porcs

De mica en mica, l’espai s’aniria arranjant i a la darreria del segle XIX es col·locava una font i l’escultura “La Nit”. El 1924, Joaquim Manuel Raspall, qui havia estat arquitecte municipal de Granollers, rep l’encàrrec de reformar la plaça, pavimentant-la i substituint la font perquè era massa fúnebre. És una de les diverses places que sorgeixen al peu del nou eix viari. 

Al seu voltant s’instal·laren entre altres, un ferrer, una fonda, una família d’esparters i una ferreteria. També tenia parada “el Pinyoner“, un senyor que recollia pinyons i els torrava. Home amb bona traça, ideà les gàbies per tancar els porcs durant la fira. Però en aquest cas, el recinte tindria un altre nom no oficial. Coneguda com a plaça dels Porcs des de ben antic, en aquest espai els dijous se celebrava el mercat setmanal dels porcs. Aquí el bestiar es tancava en petits corrals, mentre els pagesos feien tractes per comprar o vendre. 

Plaça dels Porcs de Granollers. Detall de l'obra d'Efraïm Rodríguez.

Especejament

El 2001, l’Ajuntament encomanava a l’escultor Efraïm Rodríguez una obra pública per a la plaça dels Porcs de Granollers. La intervenció, molt original i alhora discretíssima, fuig del protagonisme i de la temptació, tan en voga actualment, de fer una obra gegantina que es faci notar.

En aquest cas, i ocupant el breu espai d’una llamborda, l’artista va modelar vuit elements pels quals necessites bona vista i saber que hi són. Cas contrari, passaràs pel costat i no els veuràs, ja que es troben camuflats entre el paviment empedrat. Es tracta de l’especejament d’un porc amb les peces fetes amb ferro colat. Per exemple, pots veure el cap i les potes des de diverses posicions. L’obra, que segons com pot transmetre un cert aire inquietant, ha estat oportunament batejada com a PerPIGnan, fent un joc de paraules amb els dos noms de la plaça.

Plaça dels Porcs de Granollers. Detall de l'obra d'Efraïm Rodríguez.

Captant la innocència

Efraïm Rodríguez és nascut a València i des de 1977 resideix a Granollers. Llicenciat en Belles Arts a Barcelona, ara és professor a la mateixa universitat on va fer la carrera, compaginant-ho amb l’execució d’escultures que ven i exposa a galeries i fires internacionals. Les seves escultures realistes i alhora amb un aire vagament surrealista, sovint estan inspirades en personatges del món infantil. Tot i que també utilitza el metall i la resina, la fusta és l’element més emprat i les obres tenen un delicat i meticulós acabat.

Plaça dels Porcs de Granollers. Detall de l'obra d'Efraïm Rodríguez.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de Lluís Perpinyà. Granollers

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).