Mural en una paret de la Fàbrica Roca Umbert.

Renaixença cultural

La fàbrica Roca Umbert de Granollers.

Amb la revolució industrial de finals del segle XIX, Josep Umbert es va arriscar a muntar una indústria tèxtil a Granollers (Vallès Oriental), lloc ben comunicat i amb abundància d’aigua.

Relleu simbòlic a l'entrada de la fàbrica.
Relleu simbòlic a l’entrada de la fàbrica.

Li va anar bé i convertí el negoci en una de les poques fàbriques en què entrava cotó i sortia la tela a punt per vendre.

La fàbrica passà a mans familiars i destacà també pel tracte als treballadors, ja que comptava amb escola bressol, cosidor i consultori mèdic.

Antics aparells de medició. Fàbrica Roca Umbert

Amb la Guerra Civil va col·lectivitzar l’empresa, però continuà amb els seus prop de dos mil treballadors. Tot i això, un incendi provocat va destruir les instal·lacions.

Passat el conflicte, la indústria es va recuperar i es procedí a instal·lar La Tèrmica. Es tractava d’una central autònoma que proveïa la fàbrica d’energia elèctrica, evitant així les aturades pels nombrosos talls de corrent.

Una nau de la fàbrica Roca Umbert

A més, amb la dictadura els treballadors feien més hores i cobraven menys (de què em sona a mi això?). Contractaven més dones perquè cobraven menys. A més, l’escola bressol evitava l’absentisme. De fet, també treballaven els nens.

Finalment, a la dècada dels 70 no va poder fer front a la competència i va tancar.

Antics aillants elèctric. Fàbrica Roca Umbert

Nova vida

Després de tot això, l’edifici reviu com a ‘Fàbrica de les Arts’, un espai rehabilitat on té lloc la difusió cultural de variades disciplines.

Mural amb tres filoses. Fàbrica Roca Umbert

M’ha agradat passejar entre les antigues naus, que han tornat a la vida de la mà d’un munt d’artistes.

Mural a la paret.

Actualment, a la fàbrica Roca Umbert hi ha una atmosfera estranya, un contrast entre el passat i el present que m’ha contagiat la seva creativitat.

Mural a la paret.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Avinguda Prat de la Riba, 77. Granollers

Saber més

Què veure a prop