Mural en una paret de la Fàbrica Roca Umbert.

Renaixença cultural

La fàbrica Roca Umbert de Granollers.

Amb la revolució industrial de finals del segle XIX, Josep Umbert i Ventura es va arriscar a muntar una indústria tèxtil a Granollers (Vallès Oriental), lloc ben comunicat i amb abundància d’aigua. Però la història comença una mica abans. Nascut el 1844 a Sant Feliu de Codines, el pare d’en Josep era teixidor de llana, marxà a Barcelona a treballar en una fàbrica de cotoners on aprengué l’ofici. Només tenia vint-i-cinc anys quan adquirí uns telers manuals i s’establí pel seu compte als afores de Granollers.

Relleu simbòlic a l'entrada de la fàbrica.
Relleu simbòlic a l’entrada de la fàbrica.

El negoci devia ser un fracàs i els germans Pau i Francesc Torras li donaren suport. És així com canviá els telers per uns altres de mecànics. Ara la producció avançava a bon ritme i decidí traslladar la fàbrica a la ciutat, afegint nous telers. El 1904 expandí el negoci i edificà una nova fàbrica al mateix lloc, convertint el negoci en una de les poques fàbriques en què entrava cotó i sortia la tela a punt per vendre.

Antics aparells de medició. Fàbrica Roca Umbert

Amb la Guerra Civil es va col·lectivitzar l’empresa, però continuà amb els seus prop de dos mil treballadors. Tot i això, un incendi provocat destruí les instal·lacions. Passat el conflicte, la indústria es va recuperar i es procedí a instal·lar la Tèrmica. Es tractava d’una central autònoma que proveïa la fàbrica d’energia elèctrica, evitant així les aturades pels nombrosos talls de corrent.

Una nau de la fàbrica Roca Umbert

A més, amb la dictadura els treballadors feien més hores i cobraven menys (de què em sona a mi això?). Contractaven més dones perquè cobraven menys.

L’empresa destacà pel tracte als treballadors, ja que comptava amb escola bressol, cosidor i consultori mèdic. Tanmateix, l’escola bressol evitava l’absentisme. De fet, també treballaven els nens. A la mort de Josep Umbert, com que no tenia descendència, els seus nebots continuaren l’activitat fins al 1992.

Antics aillants elèctric. Fàbrica Roca Umbert

Nova vida

Després de tot això, l’edifici construït durant la dècada dels anys cinquanta del segle XX, reviu com a Fàbrica de les Arts, un espai patrimonial rehabilitat on té lloc la difusió cultural de variades disciplines. Inaugurat el 2011, aquest conjunt d’edificis té a més com a objectiu, la conservació i difusió del patrimoni industrial de la ciutat.

Mural amb tres filoses. Fàbrica Roca Umbert

A més d’una biblioteca especialitzada, una fonoteca i residències de cotreball, els diversos espais acullen activitats creatives vinculades amb les arts escèniques -teatre, música i dansa-. A més, també hi tenen cabuda persones interessades en projectes d’artesania, disseny o arquitectura.

Mural a la paret.

Actualment, a la fàbrica Roca Umbert hi ha una atmosfera estranya, un contrast entre el passat i el present que m’ha contagiat la seva creativitat. És una agradable experiència passejar entre les antigues naus, que han tornat a la vida de la mà d’un munt de persones amb inquietuds artístiques.

Mural a la paret.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Avinguda Prat de la Riba, 77. Granollers

Saber més

Què veure a prop