Visita a la Mare de Déu de Bruguers i el castell d’Eramprunyà.
Molt a prop de Barcelona hi ha un munt de llocs impressionants per veure, com Bruguers, un petit nucli agregat a Gavà, on podràs trepitjar terres d’antigues famílies feudals a les portes del massís del Garraf. El camí és de només cinc-cents metres, però el fort desnivell i les roques fan complicada l’ascensió.

Vermell diví
Per començar, al costat de la carretera que va a Begues veuràs l’ermita de la Mare de Déu de Bruguers, tota construïda amb la pedra vermellosa de la zona, originàriament del segle XII i que ha sofert molts canvis. A partir del segle XVI el culte es traslladà a un lloc menys solitari i la capella restà abandonada. Dos segles més tard es va refer i es construí la casa de l’ermità.
A continuació, al davant es troba la creu de terme gòtica del segle XVI. És una senzilla obra on destaca la creu calada i envoltada de flors de lis, símbol de la Mare de Déu. Així mateix, hi ha un caminet amb un calvari on cada estació és una capelleta amb la representació feta de rajoles, de cada una de les escenes de la passió.

Natura capritxosa
Finalment, allà mateix hi ha les indicacions per anar al castell. En només cent metres et trobaràs amb una impressionant roca foradada, un caprici inexplicable de la natura erosionada pel vent i l’aigua. Aquesta mena de cavitats rep el nom de tafone, paraula d’origen cors que es refereix a una finestra. La roca està formada per grans de quars i òxids de ferro que és qui li atorga el característic color vermell. Ara respira profundament, perquè el més dur queda per venir.

Defensant el territori
400 metres més amunt s’arriba a una plana envoltada de pins des d’on podràs observar el castell d’Eramprunyà, espectador de revoltes nobiliàries. Tot i que ja se cita al segle X, les restes són fruit de reformes posteriors. Formava part del sistema defensiu que feia de frontera amb el territori sota el domini musulmà. Arribà a control·la totes les poblacions que hi ha al seu voltant, fins a Sitges. No deixo de preguntar-se si realment van pujar tanta pedra pel mateix camí que hem fet.
Per acabar, si vas amb visita guiada, podràs veure les ruïnes per dins; si no, doncs t’hauràs de conformar, com jo, veient-les des de l’exterior. La tornada és pel mateix lloc.

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Itinerari: veure el mapa
Saber més
- Història del culte de la Mare de Déu de Bruguers, per J. Campmany
- Capella de Bruguers
- Castell d’Eramprunyà: catalunyamedieval.es
Ara per la zona del Garraf fa moltissima calor, mira d’anar a la platge que ven segur amb els teus ULLS, veus cosses a fotografiar molt interessants. !
Apa, aguantar la calor…
Ramon
😀
També amic, és pot aprofitar per visitar a Gava si no és el mateix dia, un altra, El Parc Arqueològic Mines de Gavà. ës mont interessant per a nois/es com per els adults.
I per els que no s’han cansat… gaira, i volent continuar és pot agafar un camí front l’ermita de Bruguers, que ens baixa per un corriol primer molt fort i despres per un camí ample, amb 4 fonts per veure o beure…fins a Viladecans o a Gava
Salutacions. Ramon
Conec el parc de les mines, però no Gavà. Ara m’adono que les poblacions de l’altra banda del Llobregat les tinc molt abandonades. He de posar-hi remei 😉
Rondaller,
També es pot visitar el castell des de Begues. Has de seguir la carrereta i a l’últim revolt tomba a l’esquerra. Hi ha una esplenada en què es pot deixar el cotxe i anar a peu fins al castell. És molt agradable fer la ruta a primera hora del dia o última hora de la tarda (cap a les 6). Els genolls t’ho agrairan.
Moltes gràcies! És cert que vaig acabar mig mort. És que aquestes coses mai surten a les guies i em toca improvisar 😉