Monument amb l'arbre genealògic de Ramon Berenguer II al Gorg d'en Perxistor a Gaserans, Sant Feliu de Buixalleu.

Una curiosa descoberta genealògica

Avui he agafat la moto i apa, a descobrir món. Volia veure un curiós monument que es troba entre Sant Celoni i Hostalric: el Gorg d’en Perxistor.

Un peculiar indret totalment malmès per les urbanitzacions industrials, però que amaga un monument commemoratiu de Ramon Berenguer II, comte de Barcelona, també dit Cap d’Estopes.

Monument del Gorg den Perxistor

Tot i que no se sap amb seguretat, sembla que en aquest lloc el seu germà (que, per a més confusió, es deia Berenguer Ramon, poca broma) se’l va treure del mig per governar al seu aire.

L’ajuntament de Sant Feliu de Buixalleu (La Selva), va construir un sobri monument on es pot veure l’arbre genealògic de la casa comtal de Barcelona. Actualment el lloc on es troba el monument del Gorg d’en Perxistor, sembla que té un ús diferent, ja que darrere el mur tenen les seves “oficines” les senyores del ram, poc sensibles a la història antiga.

Genealogia al Gorg den Perxistor.

Abans no m’agafés una depressió, he enfilat cap a Grions, un minúscul nucli que tan sols comprèn l’església neoclàssica dedicada a Sant Gabriel, el cementiri, les antigues escoles i una torre de defensa.

Després de visitar el Gorg den Perxistor, arribem al petit nucli de Grions.

A continuació, sis quilòmetres de revolts més amunt, arribem al nucli de Sant Feliu de Buixalleu. En aquest petit nucli cal visitar l’església que, tot i estar molt reformada, presenta un interessant campanar del segle XI.

Finestra romànica a l'església de Sant Feliu de Buixalleu.

Seguidament, una estreta carretera passa entre boscos i en algun revolt permet contemplar magnífics paisatges: ruta perfecta per fer amb moto.

Finalment he arribat a l’ermita de Sant Segimon del Bosc. L’edifici, força reformat, no té un interès destacable, però les vistes són impagables. A partir d’aquest punt, el camí es converteix en una pista que baixa fins a Arbúcies. Aquí pots visitar l’interessant nucli medieval abans de tornar.

Finestra gòtica a Arbúcies.

INFORMACIÓ PRÁCTICA

Itinerari: veure mapa

Saber més

Què veure a prop