Com el Vallès no hi ha res

Itinerari pel Vallès i el Moianès, per conèixer algunes poblacions interessants.

Com el Vallès no hi ha res. Això diuen encara, malgrat les destrosses urbanístiques, els polígons industrials, els incendis i mil coses més. Però encara hi ha indrets que no s’han espatllat totalment. Aquesta ruta et donarà esperances de què no tot està perdut.

Granollers

Per començar, et recomano fer una aturada a Granollers per passejar el nucli antic, on destaca la plaça Porxada. Tanmateix, no deixis de visitar la meravellosa casa Blanxart, una destacable obra modernista. I si vols tenir una altra visió de la ciutat, allunya’t del centre per veure el pavelló esportiu inaugurat el 1960 o la fàbrica Roca Umbert, reconvertida en “Fàbrica de les arts”.

Pavelló esportiu de Granollers. Itinerari pel Vallès
Pavelló esportiu. Granollers.

Caldes de Montbui

Seguidament enfila cap a Caldes de Montbui, on és imprescindible una visita al ben conservat nucli antic. Descobriràs el passat gloriós que va tenir -i que encara conserva- gràcies als establiments balnearis com el Broquetas. Aprofita per acostar-te a la capella del Remei i conèixer el seu passat com a lloc de culte pagà. Cas de que et vulguis allunyar una mica, sense cap mena de dubte et recomano visitar l’idíl·lic paratge de Sant Sebastià de Montmajor.

Carrer del Pont. Caldes de Montbui
Carrer del Pont. Caldes de Montbui.

Sentmenat

A continuació dirigeix-te a Sentmenat. De fet, el nom que deriva de sant Menna, màrtir egipci del segle III, però un curiosa llegenda li atorga una altra explicació. Pots fer una breu visita al cementiri modernista, projectat per Antoni Falguera, on destaca l’original entrada i els nínxols amb la mateixa forma arrodonida. És imprescindible el peculiar castell amb forma semicircular, documentat al segle XI.

Entrada del cementri de Sentmenat.
El cementiri de Sentmenat.

Castellar del Vallès

Aquesta població que probablement mai hauràs visitat, amaga un important llegat artístic. Al segle XIX, la important família d’industrials Tolrà contribuí a donar un aire distingit a la població amb notables construccions, com l’església, les escoles o els safareigs, projectades per Emili Sala. Fora del nucli antic de Castellar del Vallès, pots veure l’església de Castellar Vell, estranyament solitària, Sant Feliu del Racó o bé Santa Maria de les Arenes, bucòlic paratge des d’on pots fer boniques caminades.

Sant Esteve de Castellar Vell. Itinerari pel Vallès
Sant Esteve de Castellar Vell.

El Moianès

A continuació, passa per Sant Llorenç Savall i només sortir de la població pren el trencall que porta a Granera, on cal fer una aturada. En realitat, Granera és al Moianès. Es tracta d’un petitíssim nucli dalt d’un turó i amb un castell que domina tot l’entorn, del qual se’n té constància des del segle X. Cal deixar la moto a baix i pujar a peu fins al castell… tot i que veuràs que no es pot visitar 🙁

Però paga la pena contemplar l’infinit paisatge de boscos. Aquesta zona patí un espantós incendi el 2003, que va calcinar una bona part del parc natural. Pots veure que de mica en mica el bosc es va recuperant.

Aquarel·la de la població de Granera, dins la comarca del Moianès.
Granera.

Castellterçol

Continua la carretera fins a Castellterçol, també al Moianès. Aquesta població va néixer amb el castell i més tard va viure una època daurada amb els artesans que es dedicaven a la preparació de la llana –paraires-. Després d’un turbulent segle XIX, va reviure amb la industrialització i també com a lloc d’estiueig. A més del castell, és imprescindible veure el notable llegat arquitectònic que conserven els carrers de la vila.

Castell de Castellterçol. Itinerari pel Vallès
El castell Tersol.

Sant Feliu de Codines

Per acabar aquest itinerari pel Vallès, dirigeix-te cap a Sant Feliu de Codines, curiós topònim que prové de la terra plena de pedres que l’envolta. L’antic barri de la Sagrera encara conserva un regust medieval amb estrets carrerons i llindes de pedra.

Sant Feliu de Codines.

INFORMACIÓ PRÁCTICA

Itinerari: veure el plànol

Què visitar

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).