Aquarel·la de la població de Granera, dins la comarca del Moianès.

El Vallès Occidental

Itinerari pel Vallès, per conèixer algunes poblacions interessants.

Com el Vallès no hi ha res. Això diuen encara, malgrat les destrosses urbanístiques, els polígons industrials, els incendis i mil coses més.

Però encara hi ha indrets que no s’han espatllat totalment. Aquesta ruta m’ha donat esperances de què no tot està perdut.

Sortint de Vilassar de Mar he passat per Granollers i Caldes de Montbui, on és imprescindible una visita al ben conservat nucli antic.

Carrer del Pont. Caldes de Montbui
Carrer del Pont. Caldes de Montbui.

A continuació m’he dirigit a Sentmenat. Fem una breu visita al cementiri modernista, projectat per Antoni Falguera. Cal destacar l’original entrada i els nínxols amb la mateixa forma arrodonida.

Entrada del cementri de Sentmenat.
El cementiri de Sentmenat.

Després he anat a Castellar del Vallès, població que probablement mai heu visitat i que amaga un important llegat artístic.

Sant Esteve de Castellar Vell. Itinerari pel Vallès
Sant Esteve de Castellar Vell.

El Moianès

A continuació he passat per Sant Llorenç Savall i només sortir he agafat el trencall que porta a Granera. Aquí cal una aturada.

En realitat Granera és al Moianès. És un petitíssim nucli dalt d’un turó i amb un castell que domina tot l’entorn, del qual se’n té constància des del segle X. He deixat la moto a baix i he pujat a peu fins al castell… per descobrir que no es podia visitar 🙁

Però ha valgut la pena per contemplar el paisatge infinit de boscos. Aquesta zona va patir un espantós incendi el 2003, que va calcinar una bona part del parc natural. Es pot veure que de mica en mica el bosc es va recuperant.

Aquarel·la de la població de Granera, dins la comarca del Moianès.
Granera.

Castellterçol

He continuat la carretera fins a Castellterçol, també al Moianès. Aquesta població va néixer amb el castell i més tard va viure una època daurada amb els artesans que es dedicaven a la preparació de la llana -paraires-. Després d’un turbulent segle XIX, va reviure amb la industrialització i també com a lloc d’estiueig. Imprescindible veure el notable llegat arquitectònic.

Castell de Castellterçol. Itinerari pel Vallès
El castell Tersol.

Granollers

Per acabar aquest itinerari pel Vallès, ens dirigim cap a Sant Feliu de Codines, Granollers on hi ha molt a veure. Si esteu cansats d’història i us agrada l’arquitectura insòlita, us recomano el pavelló esportiu i la fàbrica Roca-Umbert, ara convertida en un espai de difusió cultural.

Pavelló esportiu de Granollers. Itinerari pel Vallès
Pavelló esportiu. Granollers.

INFORMACIÓ PRÁCTICA

Itinerari: veure el plànol

Què visitar