Pany de l'església de Barberà de la Conca.

Poble de rics, poble de pobres

Documentada al segle X, Barberà de la Conca dóna nom a tota una comarca: la Conca de Barberà

Pany de l'església de Santa Maria.
L’art de tancar l’església.

El castell

En primer lloc, el castell de la Comanda, farcit d’històries de victòria i destrucció va passar a mans dels templers. L’orde del Temple va ser fundada per donar escorta als pelegrins que es dirigien als sants llocs.

Escalinata i porta del castell de la Comanda. Barberà de la Conca
El castell hospitalari.

Aquí es van involucrar en la mal anomenada Reconquesta peninsular contra els musulmans. Seguidament, quan al segle XIV van caure en desgràcia, alguns dels seus castells, com aquest, van ser ocupats per l’orde de l’Hospital, amb similars atribucions.

Plafó ceràmic del Promasó. Barberà de la Conca
Promasó és un antic compost entre ‘pla’ (plaça) i ‘masó’ (casa del Temple).

L’església

A continuació, els carrers de traçat sinuós ens porten fins a l’església barroca de Santa Maria on, a més del magnífic campanar, cal destacar la portalada rococó, que ve a ser un barroc però amb més decoració i més recaragolada.

Detall de la portalada rococó de l'església. Barberà de la Conca
Voltes i voltes i voltes.

No obstant això, al mig s’hi encastà el notable timpà romànic de la primitiva església, derruïda al segle XVII per bastir aquesta.

Timpà romànic de l'església. Barberà de la Conca
Els àngels sostenint la verge.

El celler

Arran de la fil·loxera, a finals del XIX els pagesos de la població s’associaren per remuntar la crisi, creant un precedent de cooperativisme agrari. Tanmateix, una mica més tard els petits propietaris van fundar una altra cooperativa, fet que va dividir la població entre rics i pobres fins a la unificació després de la Guerra Civil.

Llinda de porta. Barberà de la Conca
Llinda a punt de caure.

Finalment, el celler modernista que pots veure a peu de la carretera és l’anomenat Sindicat dels rics. Projectat per Cèsar Martinell, va ser una de les obres més modernes del seu temps, gràcies a les innovacions arquitectòniques i tecnològiques aplicades en aquell moment.

Panoràmica de la Conca de Barberà.
Paisatges de la Conca.

Per acabar, a la façana destaca la torre de l’aigua que hi ha qui l’ha relacionat amb un campanar per justificar encara més l’expressió ‘catedral del vi’ donada a aquestes espectaculars construccions de les comarques tarragonines.

Torre de l'aigua del celler modernista. Barberà de la Conca
El campanar de la catedral del vi.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop