
Mirant la vall
Avui farem una breu visita a Forès (Conca de Barberà). El topònim té un significat incert i cadascú li atribueix un origen diferent. Sigui com sigui, per les vistes queda clar que aquest indret va tenir la seva importància, especialment en temps de la reconquesta (o colonització feudal segons terminologia políticament correcta).

El cementiri
La població està dividida en dues parts. El nucli antic es troba a la part alta on, només arribar ens dóna la benvinguda el cementiri (una indirecta?). El recinte funerari es troba pràcticament dins el nucli, una raresa donat que al segle XIX s’establí que els enterraments s’havien de fer a una certa distància.

L’interior conserva esteles discoïdals (circulars, vaja) utilitzades als segles XI i XII per a senyalitzar un enterrament. Ara són elements decoratius.

L’església
La primera visió que tenim de l’església de Sant Miquel provoca un esglai. No ens haurem extralimitat amb l’afany de restaurar? És com veure un joc de peces de construcció de plàstic.
Obviem això i anem a veure la magnífica (i desgastada) portalada, dita de les Dones, potser pel fet que al segle XIV homes i dones entraven per portes diferents.
Observeu la delicada sanefa en ziga-zaga.

El (que queda del) timpà, mostra una curiosa decoració de flors i creus, inusual en aquest tipus d’església, però que resta indesxifrable pel seu mal estat.

Donant la volta a l’edifici descobrim la porta dels Homes, més petita i senzilla.

Donant la volta trobem una llosa sepulcral del segle XIX.

Breu volta pel nucli
Davant l’església tenim Cal Fabregat, una casa del segle XVI. La ferradura a la llinda de la porta pot indicar l’ofici o el cognom del primer propietari.

Una passejada pel carrer Major ens descobrirà la importància que va tenir aquesta població, com la porta de Cal Civit, una casa del segle XVII.

Forès va ser un dels primers llocs on s’inicià la colonització de les terres reconquerides als sarraïns (s. XI). En aquells temps el terme era molt extens, però de mica en mica es va anar disgregant fins que va passar a mans d’Alfons I (entenc que es tracta del comte de Barcelona, anomenat el Cast). Al segle XIII va ser vila reial fet que li donà dret a tenir veu i vot a les corts catalanes.

Això és només un tast. Hi ha més per veure a Forès, però em caldrà una segona visita per explicar-ho.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: veure el mapa
Saber més
- Forès: fores.altanet.org – fores.cat
- Església de Sant Miquel: elromanic.wordpress.com
- Arquitectura del s. XIV a la vall del riu Corb, per M. Torres i Benet
- El campanar: campaners.com
- Esteles discoïdals: lesborgesdelcamp.cat. Hi ha altres estudis, però aquest sembla més entenidor, encara que no parli d’aquesta zona.
M’ha agradat molt. No ho coneixia
Val la pena anar-hi per les impagables vistes i la porta de l’església.