Dues costelles trencades.

Escultura barroca de Sant Felip Neri al carrer de la Palla de Barcelona.

El pare d’en Felip era notari i gran amic dels dominics, així que sembla normal que el xicot fos educat pels frares i es fes sacerdot. Era molt actiu i això provocà que fos denunciat, fins i tot pel mateix cardenal, de crear una secta. Més tard el papa Gregori XIV el nomenà cardenal, càrrec que ell refusà. Tot això passava al segle XVI a Itàlia.

Felip Neri es va fer famós per recollir els nanos del carrer i ensenyar-los una mica d’educació, música i, naturalment, religió. Diuen que va ser molt apreciat, ja que era alegre i gens cregut.

Aquarel·la del carrer de la Palla, al Barri Gòtic de Barcelona.
El carrer de la Palla.

Una estranya malaltia

Sembla que la intensitat amb què vivia la seva fe es traslluí físicament. Segons explica la llegenda, tenia el cor tan gran i ple d’amor que li va trencar dues costelles. Potser per això se’l representa amb una mà al cor.

Hi ha persones que pateixen insuficiència cardíaca, que breument vol dir que el cor no pot bombejar amb normalitat. Per compensar-ho, les cavitats del cor s’eixamplen i això provoca un engrandiment del muscle cardíac. Normalment, passa amb homes i hi ha casos en què el cor pot augmentar fins a un cinquanta per cent la seva mida. D’això se’n diu cardiomegàlia i potser, penso jo, és el que realment patia el pobre home.

Dos segles més tard d’aquests fets, a Barcelona es construïa l’església barroca dedicada a Sant Felip Neri, a la plaça del mateix nom. La curiositat és que el carrer de la Palla passa pel darrere dels edificis de la congregació.

Si t’hi fixes, al número 10 veuràs l’escultura barroca de Sant Felip Neri, amb una mà que sembla dislocada. És normal no veure’l, ja que el carreró és estret i fosc i l’escultura necessita un bon cop de fregall.

Escultura barroca de Sant Felip Neri al carrer de la Palla de Barcelona.

Art en moviment

En general, l’escultura barroca es caracteritza per una gran expressivitat dels moviments i dels sentiments. És com si sota la roba hi hagués una vespa i l’individu es recargolés per evitar la picada.

Comparant-la amb la de la façana de l’església, veuràs que són molt similars, només que aquella té la cara neta.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de la Palla, 10. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).