Aquarel·la del carrer de la Palla, al Barri Gòtic de Barcelona.

Dues costelles trencades.

Escultura barroca de Sant Felip Neri al carrer de la Palla de Barcelona.

El pare d’en Felip era notari i gran amic dels dominics, així que sembla normal que el xicot fos educat pels frares i es fes sacerdot. Era molt actiu i això provocà que fos denunciat, fins i tot pel mateix cardenal, de crear una secta. Més tard el papa Gregori XIV el nomenà cardenal, càrrec que ell refusà. Tot això passava al segle XVI a Itàlia.

Felip Neri es va fer famós per recollir els nanos del carrer i ensenyar-los una mica d’educació, música i, naturalment, religió. Diuen que va ser molt apreciat, ja que era alegre i gens cregut.

Aquarel·la del carrer de la Palla, al Barri Gòtic de Barcelona.
El carrer de la Palla.

Una estranya malaltia

Sembla que la intensitat amb què vivia la seva fe es traslluí físicament. Segons explica la llegenda, tenia el cor tan gran i ple d’amor que li va trencar dues costelles. Potser per això se’l representa amb una mà al cor.

Hi ha persones que pateixen insuficiència cardíaca, que breument vol dir que el cor no pot bombejar amb normalitat. Per compensar-ho, les cavitats del cor s’eixamplen i això provoca un engrandiment del muscle cardíac. Normalment, passa amb homes i hi ha casos en què el cor pot augmentar fins a un cinquanta per cent la seva mida. D’això se’n diu cardiomegàlia i potser, penso jo, és el que realment patia el pobre home.

Dos segles més tard d’aquests fets, a Barcelona es construïa l’església barroca dedicada a Sant Felip Neri, a la plaça del mateix nom. La curiositat és que el carrer de la Palla passa pel darrere dels edificis de la congregació.

Si t’hi fixes, al número 10 veuràs l’escultura barroca de Sant Felip Neri, amb una mà que sembla dislocada. És normal no veure’l, ja que el carreró és estret i fosc i l’escultura necessita un bon cop de fregall.

Escultura barroca de Sant Felip Neri al carrer de la Palla de Barcelona.

Art en moviment

En general, l’escultura barroca es caracteritza per una gran expressivitat dels moviments i dels sentiments. És com si sota la roba hi hagués una vespa i l’individu es recargolés per evitar la picada.

Comparant-la amb la de la façana de l’església, veuràs que són molt similars, només que aquella té la cara neta.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de la Palla, 10. Barcelona

Saber més

Què veure a prop