Plaça Sant Josep Oriol.

Sants i civils, cara a cara

La història sempre es repeteix amb la contraposició de dues idees oposades que, de fet, es complementen: la religió i la guerra. Aquesta és una curiositat de la plaça Sant Josep Oriol a Barcelona.

Al segle XVII, Josep Oriol era capellà de la parròquia del Pi a Barcelona. Conegut com el doctor Pa i Aigua, el seu ‘miracle’ va ser atendre els malalts en una època en què la salut era privilegi d’uns pocs.

Dos segles més tard, en aquest mateix lloc, un milicià va batejar la plaça amb una pintada a la paret de l’església. Un record als voluntaris civils que van morir de forma anònima per plantar cara a l’exèrcit franquista.

Plaça Sant Josep Oriol de Barcelona. Pintada en una paret on es pot llegir Plaça del Milicià Desconegut.

Amb la dictadura, la pintura va ser tapada.

Coses de la vida, el 1942 es col·locà davant mateix una estàtua recordant el sant amb el seu hàbit i un crucifix i es rebatejà la plaça. La pintura, rebel, amb el temps va començar a fer-se visible, fins que una restauració la va portar de nou a la llum.

Plaça Sant Josep Oriol de Barcelona. Escultura del capellà conegut com a doctor Pa i Aigua.

Un i altre van lluitar per ajudar els demés de forma altruista. Ara, tots dos es miren cara a cara i vés a saber què deuen pensar dels turistes que es fan selfies sense saber la història.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça Sant Josep Oriol, 10. Barcelona

Saber més

Què veure a prop