Heràldica santa

Heràldica a l’hospital modernista de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

L’Hospital de la Santa Creu es creà al segle XV, amb l’objectiu de reunir diversos petits hospitals de Barcelona. Durant cinc-cents anys va donar servei a tota la província, fins que va ser necessària una ampliació, que és el recinte modernista que ara coneixem.

La majoria d’aquests hospitals depenien de la catedral de Barcelona, que està dedicada a la Santa Creu des del segle VI. L’escut de la Seu és una creu com la de l’orde del Temple. Per tant és fàcil endevinar per què l’hospital porta aquest nom i llueix el mateix emblema.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Barcelona

Unint forces

A principis del segle XV la Catedral de Barcelona i el Consell de Cent van arribar a l’acord d’unificar diversos hospitals que pertanyien a ambdós organismes. D’aquesta manera va sorgir l’Hospital de la Santa Creu. L’escut de la nova corporació incloïa les armes dels fundadors: la creu de la Seu i l’escut de Barcelona.

Quan s’edificà el nou hospital, Domènech i Montaner va tenir molta cura d’incrustar aquest emblema, de manera que fos omnipresent a tot el recinte.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Barcelona

Per si no quedés prou clar, a la façana de l’església intercala a més, els tres claus amb què Crist va ser clavat a la creu. També veiem una Bíblia amb una espasa al damunt, ja que, segons aquest llibre, la paraula de Déu és com una espasa (Hebreus 4:12).

Tot i les enormes dimensions interiors, es tracta d’una capella, no d’una església. Encara havia de ser més monumental, però la manca de liquiditat va fer reconsiderar el projecte original per tal de reduir despeses.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Barcelona

I fins aquí aquest petit tast d’heràldica a l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Sant Antoni Maria Claret 169, Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).