Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Modèstia a part

El llegat de Pau Gil i Serra.

Quan passo pel davant de l’Hospital de Sant Pau, sempre descobreixo un nou detall. Avui m’he fixat amb la lletra G, situada estratègicament en diferents punts, així com la paraula Gil.

La lletra G a l'entrada de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Barcelona

Pau Gil i Serra era un banquer barceloní forrat fins al cap. Quan va morir a finals del XIX, va llegar una fortuna perquè l’hospital fos construït segons les seves condicions. Una d’elles era que havia de dur el seu nom. La humilitat no era el seu fort.

El nom de Pau Gil i Serra en un relleu de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Barcelona

Tot i això, la institució acabà duent també el nom de l’antic establiment al barri antic, a més del donant. Per això es diu Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, malgrat que popularment obviem la primera part.

La veritat, tot sigui dit, és que la ciutat necessitava urgentment un nou recinte hospitalari. El vell hospital situat al Raval, ja no podia crèixer més i estava en unes condicions que feien difícil la continuitat.

Així doncs, les condicions del senyor Gil van ser acceptades ràpidament, ja que no hi havia més remei. No obstant això, a mida que les obres avançaven, els administradors de l’hospital anàven fent canvis que els marmessors -els responsables de fer complir el testament- no sempre veien amb bons ulls.

Tot i això, el 1912 els edificis ja estaven a punt per a ser utilitzats.

Les inicials de Pau Gil i Serra en una balustrada de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Barcelona
Sembla una ‘e’ però és una G.

A la façana, 16 panells amb mosaics de Francesc Labarta, narren la història de l’hospital des del seu inici al segle IX. Tres panells recullen el fet del testament del senyor Gil.

Mosaic que recull el moment del testament de Pau Gil i Serra. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Ara ja sabeu d’on van sortir els diners per gaudir d’aquest magnífic edifici modernista obra de Domènech i Montaner.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Sant Antoni Maria Claret, 167. Barcelona

Saber més

Què veure a prop