Quedar-se de pedra

Les gàrgoles de la catedral de Barcelona vigilen els turistes, però aquests no sembla que s’adonin.

Aquest element es comença a utilitzar a partir del segle XIII. Primer eren simples forats per on desaiguar la pluja i de mica en mica es van anar sofisticant fins a encomanar-los a importants talladors. Cada vegada es van fer sortir més per evitar que l’aigua erosionés les parets.

Personatge demoníac.
Per quedar-se de pedra.

Una llegenda francesa explica l’origen del nom gàrgola. Un drac anomenat La Gargouille destruïa tot amb el seu alè i ocasionava inundacions amb l’aigua que escopia. Un sacerdot el va aplacar amb el senyal de la creu i el van agafar i cremar en una foguera. Però el coll i el cap no es van cremar. Com a recordatori, el van reproduir en pedra dalt les catedrals.

Animal ferotge. Gàrgoles de la catedral
Vine, vine, que tinc gana!

Una tradició més propera diu que es tractava d’éssers malignes que feien burla de la processó de Corpus. Com a càstig van ser convertits en pedra i col·locats dins el recinte sagrat.

Drac amb ales. Gàrgoles de la catedral
Com et distreguis et prenc el gelat.

Sovint es relacionen amb el diable, i és cert que moltes tenen formes poc amistoses, però no sempre és així. De vegades ens adverteixen dels mals que ens envolten fora del temple, però d’altres són símbols morals, religiosos o simplement humorístics.

Personatge cridant. Gàrgoles de la catedral
Mal de queixals?

Algunes de les gàrgoles de la Catedral que podem veure al carrer de Santa Llúcia i al del Bisbe són dracs, animals domèstics, com un porc, un personatge maligne i un altre que sembla recargolar-se de dolor.

Drac amb cara de porc. Gàrgoles de la catedral de Barcelona
Drac amb cara de porc.

No confondre la gàrgola, que té la funció d’evacuar aigua, amb una quimera, una figura monstruosa a les esglésies medievals, sense més utilitat que la moralitzant.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Santa Llúcia i carrer del Bisbe. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).