Gàrgola de la catedral de Barcelona.

Quedar-se de pedra

Les gàrgoles de la catedral de Barcelona vigilen els turistes, però aquests no sembla que s’adonin.

Aquest element es comença a utilitzar a partir del segle XIII. Primer eren simples forats per on desaiguar la pluja i de mica en mica es van anar sofisticant fins a encomanar-los a importants talladors. Cada vegada es van fer sortir més per evitar que l’aigua erosionés les parets.

Personatge demoníac.
Per quedar-se de pedra.

Una llegenda francesa explica l’origen del nom gàrgola. Un drac anomenat La Gargouille destruïa tot amb el seu alè i ocasionava inundacions amb l’aigua que escopia. Un sacerdot el va aplacar amb el senyal de la creu i el van agafar i cremar en una foguera. Però el coll i el cap no es van cremar. Com a recordatori, el van reproduir en pedra dalt les catedrals.

Animal ferotge. Gàrgoles de la catedral
Vine, vine, que tinc gana!

Una tradició més propera diu que es tractava d’éssers malignes que feien burla de la processó de Corpus. Com a càstig van ser convertits en pedra i col·locats dins el recinte sagrat.

Drac amb ales. Gàrgoles de la catedral
Com et distreguis et prenc el gelat.

Sovint es relacionen amb el diable, i és cert que moltes tenen formes poc amistoses, però no sempre és així. De vegades ens adverteixen dels mals que ens envolten fora del temple, però d’altres són símbols morals, religiosos o simplement humorístics.

Personatge cridant. Gàrgoles de la catedral
Mal de queixals?

Algunes de les gàrgoles de la Catedral que podem veure al carrer de Santa Llúcia i al del Bisbe són dracs, animals domèstics, com un porc, un personatge maligne i un altre que sembla recargolar-se de dolor.

Drac amb cara de porc. Gàrgoles de la catedral de Barcelona
Drac amb cara de porc.

No confondre la gàrgola, que té la funció d’evacuar aigua, amb una quimera, una figura monstruosa a les esglésies medievals, sense més utilitat que la moralitzant.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Santa Llúcia i carrer del Bisbe. Barcelona

Saber més

Què veure a prop