Camp d’estrelles

Història i llegenda de la vieira de Sant Jaume.

Diu la tradició, que no la història, que a l’apòstol Jaume li va correspondre predicar l’Evangeli a la Hispània romana. Sembla que no el va escoltar gaire gent i se’n tornà a Jerusalem on Herodes li va fer tallar el cap.

Coronament de la Catedral de Santiago de Compostela. Galicia
Presidint la catedral de Santiago.

A continuació, els deixebles van dipositar el cos en una barca que, vés a saber com, va arribar prop del que ara coneixem com Santiago de Compostela, on va ser enterrat i ràpidament oblidat. Segles més tard es van veure estrelles que lluïen damunt la tomba i d’aquí ve el nom Compostela, és a dir ‘Camp d’estrelles’ (Campus Stellae).

Escultura a la praza da Quintana. Santiago de Compostela. La vieira de Sant Jaume
Vigilant amb dos colegues la praza da Quintana. Santiago.

Tot aquest muntatge digne d’una pel·lícula de fantasia, va originar un lucratiu moviment de pelegrins que encara continua.

Fita del camí a Fisterra. La vieira de Sant Jaume
El final del Camí. Fisterra.

De quin color era el cavall blanc?

A l’Edat Mitjana aquest sant es convertí en el màxim protector de batalles, fins i tot inventades. D’aquí la frase ‘Santiago y cierra España’ (amén). Segons s’explica, va aparèixer muntat en un cavall blanc lluitant contra els musulmans.

Timpà de l'església de Betanzos. La vieira de Sant Jaume
Timpà de l’església de Betanzos (A Coruña).

I la petxina?

La llegenda s’amplia quan la barca amb les despulles del sant arribà a la costa gallega. Un xicot a cavall que participava en un joc popular, va caure al mar i la intercessió de Jaume va evitar que s’ofegués. El jove va sortir de l’aigua recobert de vieires i des de llavors, diuen, s’instaurà la vieira de Sant Jaume com a símbol dels pelegrins.

Detall de diverses vieires. La vieira de Sant Jaume
La vieira, omnipresent a tots els carrers.

Mil maneres d’escriure el nom

En hebreu és Jacob (Iacob), que, a través del llatí va derivar en Iago, Sant Iago i finalment en Santiago. També va prendre altres formes com Yago, Jacobo o Diego. Aquí es convertí en Jaume. Per cert, sembla que el sant també va passar per terres catalanes. Un dia que estigui inspirat us ho explicaré, que la història també té gràcia.

La Puerta de Santiago a Lugo. La vieira de Sant Jaume
Sota cobert a la Puerta de Santiago. Lugo.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Santiago de Compostela

Saber més

Altres articles sobre Galícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).