Aquarel·la amb una panoràmica de la Praia das Catedrais.

On acaba el món

Primer itinerari per Galícia.

Per començar, Galícia es pot visitar de moltes maneres i aquesta que et proposo de manera ràpida, n’és una de molt personal. Sigui com sigui, sempre hauràs de triar, perquè tot no es pot veure en un únic viatge.

El més còmode és volar fins A Coruña, llogar un cotxe i agafar un hotel allà mateix. Només cal tenir en compte que les 4 estrelles d’allà, en realitat corresponen a 3 d’aquí.

Dia 1. A Coruña

En primer lloc, és imprescindible dedicar un dia sencer a aquesta ciutat. Pots començar pel petit i encantador nucli antic –A Cidade Vella-, creat al segle XI.

Llinda esculpida al nucli antic d'A Coruña.
Petits detalls que fan una ciutat.

A continuació, el barri de Peixería, que és el primer eixample de la ciutat amb les sorprenents galeries de vidre i marcs blancs. És una zona de restaurants on tastar la gastronomia gallega.

Galeries de vidre al barri de Peixería a A Coruña. Primer itinerari per Galícia
Mosaïc de finestres.

Monte Alto és la zona on es troba la Torre d’Hèrcules, el far romà més antic en funcionament.

Torre d'Hèrcules a A Coruña.
El far de la fi del món.

En la meva opinió, no paga la pena pujar-hi, ni pel preu ni per les vistes, però sí passejar pel parc d’escultures, amb obres ben interessants.

Parc d'escultures d'A Coruña.
Recordant la prehistòria.

L’Aquàrium, que en el seu dia va ser de referència, ara sembla necessitar una renovació. Però si vas amb nens, ells no ho notaran.

Dia 2. Oleiro i Betanzos

Entre la ria d’A Coruña i la de Betanzos hi ha una península que conserva petits llocs amb encant. En un illot a Santa Cruz hi ha un antic castell de defensa convertit en mansió al segle XIX, quan el va adquirir i reformar la família Pardo-Bazán (sí, sí, l’escriptora).

Castell de Santa Cruz.
De castell a mansió.

A l’altra banda de la península, trobem Sada, població que va tenir la seva importància i on cal destacar l’edifici modernista anomenat ‘La Terraza’. Es va construir a A Coruña com a quiosc de begudes i més tard desmuntat i col·locat aquí.

Edifici modernista de La Terraza aSada. Primer itinerari per Galícia
Modernisme d’estiueig.

Baixem fins a Betanzos, que al segle XV va ser capital de província i va viure una època d’esplendor. Els seus carrers costeruts i ben cuidats, conserven magnífics exemples d’arquitectura de diferents estils.

Coronament de l'església de Betanzos. Primer itinerari per Galícia
Protecció o superstició?

Tanmateix, et recomano la visita al sorprenent i decadent parc O Pasatempo, creat a finals del XIX per un indià i rescatat recentment de l’oblit.

Rellotges al parc O Pasatempo de Betanzos. Primer itinerari per Galícia
Quina hora és?

Dia 3. Lugo

Lugo és una ciutat petita, però el seu monumental centre històric mereix una tranquil·la passejada.

Puerta de Santiago a Lugo. Primer itinerari per Galícia
Puerta de Santiago.

A continuació, convé passejar per la muralla romana que envolta la ciutat, tot i les decebedores vistes. És l’única que es conserva sencera en tot el món.

Muralla romana de Lugo. Primer itinerari per Galícia
Guardant la ciutat.

Dia 4. Rías Altas

De fet només visitarem una part de la costa nord, anomenada La Mariña. Anirem directament a la Praia das Catedrais (el nom real és Aguas Santas), a Ribadeo. En temporada alta, cal reservar dia i hora en funció de les marees.

Aquarel·la amb una panoràmica de la Praia das Catedrais.
Praia das Catedrais.

Per acabar, la següent parada la fem a Viveiro, punt estratègic per la seva situació. Aquest enclavament va ser destruit i reconquerit mil vegades. Queden grans mostres del seu important passat, com el magnífic pont, les restes de la muralla o l’església de Santa María del Campo.

Capitells romànics a l'església de Santa María del Campo. Viveiro. Primer itinerari per Galícia
L’esplendor del romànic.

Finalment, dirigeix-te cap al far da Estaca de Bares, des d’on podràs tenir una idea de l’espectacular costa nord.

El mar a Estaca de Bares. Primer itinerari per Galícia
Una mar ferotge en un paisatge infinit.

Acabem aquí aquest primer itinerari per Galícia. No et perdis la segona part, on visitem les Rías Baixas, Santiago i Pontevedra.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerariveure el mapa

Saber més

Altres articles sobre Galicia