Entre el mite i la (crua) realitat

Quart itinerari per A Coruña: Península de la Torre.

Qui visita aquesta ciutat, mai es perd la Torre d’Hèrcules, però jo us animo a fer a més un passeig pel seu voltant per gaudir del paisatge i l’interessant parc d’escultures que l’envolta.

Illots enmig de la boira. Quart itinerari per A Coruña
L’horitzó que es perd.

Per començar, si aneu amb nens, us proposo una visita a l’aquàrium. Aquest recinte creat el 1999 té alguns plantejaments originals, com la recreació del Nautilus de Verne o les piscines exteriors on podeu veure com donen a menjar les foques. Tot i això, si heu estat als de Barcelona o València, aquest us semblarà poca cosa.

Foca a l'Aquàrium d'A Coruña.
Vida de foca.

A continuació, deixem el vehicle a l’aparcament a la part baixa del far i ens acostem a la gran escultura de Breogán, de l’escultor José Cid. Una llegenda irlandesa explica que aquest cabdill celta va arribar aquí, va conquerir el territori i fundà Brigantia (A Coruña).

Escultura del cabdill celta Breogán. Quart itinerari per A Coruña
El rei que vinguè del nord.

La força d’una llegenda

Davant nostre, una rampa ens acosta a la Torre d’Hèrcules, el far més antic que encara segueix en funcionament. Però no ens enganyem, la construcció romana no és la que veieu.

Panoràmica de la Torre de Hércules entre fanals vermells. Quart itinerari per A Coruña

Al segle XIII, Alfons X es va treure de la màniga la llegenda del gegant Gerió, que feia de les seves per la zona. Hèrcules va lluitar contra ell tres dies i el va vèncer. Va enterrar el seu cap i al damunt construí la torre. A prop va fundar la ciutat de Crunia (A Coruña), nom de la dona de qui s’enamorà. L’escut de la ciutat inclou una calavera als peus de la torre, en record de la llegenda.

Relleu que representa la Torre de Hércules en una paperera.
Un símbol que trobem arreu.

La realitat és que al segle I els romans la van construir per ajudar la navegació. Més tard es convertí en fortificació i al segle XVIII va tenir la remodelació que li va donar l’aspecte actual, més alta i amb una façana de gust neoclàssic que recobreix l’original romana.

Panoràmica de la Torre de Hércules.
Inspiració de mil llegendes.

A la part superior hi havia una gran làmpada que funcionava amb oli. La flama es projectava en un mirall parabòlic que es pensa era mòbil.

Part superior de la Torre de Hércules. Quart itinerari per A Coruña
Il·luminant l’oceà.

Tanmateix, si us fa molta il·lusió, feu cua, pagueu l’entrada i pugeu, però us aviso que les vistes no emocionen i l’interior tampoc guarda un gran interès. Millor passegeu a la vora de l’infinit Atlàntic.

Escales dins la Torre de Hércules. Quart itinerari per A Coruña
Pujar té mèrit.

Tots els rumbs

Als peus de la torre, l’artista corunyès Xabier Correa, va projectar una gran rosa dels vents de 25 metres de diàmetre. Una rosa dels vents és una eina que marca els diferents rumbs a les cartes de navegació. Es pensa que la van inventar el mallorquí Ramon Llull.

Així doncs, en aquesta que veiem aquí es troben representats sis pobles celtes amb els seus símbols. El setè símbol (la calavera) correspon a Tarsis (Tartessos) que era a la zona sud de la península Ibèrica, on els fenicis fan fundar Gadir (Càdis). D’aquí procediria el rei Gerió, a qui Hèrcules va vèncer.

Gran rosa dels vents arran la costa. Quart itinerari per A Coruña
Vents de cultura.

Pau

A continuació, preneu qualsevol caminet que vagi resseguint la costa i veureu altres monuments. Per no estendre’m massa només parlaré d’un parell més. Potser el més fotografiat tot i trobar-se allunyat de la torre, és una rotllana de pedres verticals de l’artista Manolo Paz.

Aquest conjunt ens transporta al megalitisme prehistòric i a primitives creences, que cadascú interpreta a la seva manera. El nom és ‘Familia de menhires’, però popularment es coneix com a ‘Menhires por la Paz’, ja que aquí van tenir lloc molts afusellaments de presoners republicans.

Conjunt escultòric Menhires por la Paz. Quart itinerari per A Coruña

Poemes tristos

Seguint amb aquesta memòria històrica de la Guerra Civil i amb un títol més explícit, tenim el ‘Monumento a los fusilados’. Curiosament, també li trobem un aire megalític, amb la forma de dolmen. Algunes lloses presenten inscripcions amb poemes i alguns noms d’afusellats.

Poema de Lorca al Monumento a los fusilados. Quart itinerari per A Coruña
La força dels poemes de Lorca.

L’autor, Isaac Díaz Pardo, era un artista polifacètic, molt compromès amb la política de la seva terra. El seu pare va ser afusellat només començar la Guerra Civil.

Monumento a los fusilados. Quart itinerari per A Coruña
La guerra és com tornar a la prehistòria.

La casa de les paraules

Pocs metres més avall, a prop de l’aigua trobem un curiós recinte anomenat ‘Cementerio Moro’. Aquí es van enterrar els combatents d’origen marroquí reclutats per les tropes franquistes. Per cert, la paraula ‘moro’ procedeix de l’època romana, amb què es designaven els procedents del nord d’Àfrica que llavors es deia Mauretania. Actualment té connotacions pejoratives i donada la delicada situació, seria millor dir àrab o musulmà.

Reixa del Cementerio Moro. Quart itinerari per A Coruña
Un record incòmode.

Quan Marroc es va independitzar, van traslladar allà els cossos. Actualment porta el nom de Casa de las Palabras, amb les parets recobertes de textos sobre l’origen de la ciutat en diferents idiomes i també amb paraules castellanes d’origen àrab. Fa uns anys es va arreglar tot, però la proximitat del mar impedeix la bona conservació.

Inscripcions a les parets del Cementerio Moro. Quart itinerari per A Coruña
Paraules vora el mar.

Per acabar aquest quart itinerari per A Coruña, podeu desfer el camí xino-xano fins al cotxe. Hi ha més per veure? I tant que sí! Sempre dic que jo només faig una selecció molt personal. Però hi ha molt per descobrir.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerariveure el mapa

Saber més

Altres indrets a Galícia

2 comentaris

  1. Passejar en un dia de vent pels voltants de la Torre d’Hércules és també tot un espectacle. El remor del mar i el soroll de les ones trancant, impressiona bastant. La teva proposta és molt atractiva.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).