Dubtes simbòlics

Si heu llegit altres articles meus, sabreu que m’encanta trobar el significat amagat de les coses que veig. Però de vegades potser volem veure més del que realment hi ha. L’edifici de la cooperativa La Fraternitat, al barri de la Barceloneta, es presta a trobar significats maçònics, dels quals em permeto dubtar, malgrat que les xarxes en van plenes.

Fundada a finals del XIX per un barber republicà i els seus amics, La Fraternitat es convertí aviat en un organisme que feia compres col·lectives a l’engròs per tal d’oferir productes de consum a preus populars. Cada soci pagava la mateixa quota i tenia els mateixos drets i deures. El projecte prosperà i es materialitzà en la construcció d’un edifici que, a més de la botiga, disposava de restaurant, biblioteca, teatre, magatzem i despatxos.

Part central de la façana de l'edifici.

L’arquitecte

El projecte s’encarregà a Francesc Guàrdia, arquitecte modernista, gendre de Lluís Domènech i Montaner, amb qui col·laborà al Palau de la Música de Barcelona. L’edifici, a part de l’original concepció, que s’obre a tres carrers, incorpora detalls escultòrics que cal veure de prop.

Ràfec de maó vist sota la teulada. Cooperativa La Fraternitat de la Barceloneta

A la cantonada esquerra, un medalló mostra l’any de la fundació de la Cooperativa -1879-. Al de la cantonada esquerra s’hi veu l’any de la inauguració del nou edifici – 1918-. Un i altre estan rematats per una corona. Aquesta corona, com la que apareix al conjunt escultòric central, no correspon a cap càrrec nobiliari, ni tampoc a cap organisme conegut.

Decoració esculpida a la cantonada, amb la data 1918. Cooperativa La Fraternitat de la Barceloneta

La salutació

Entre les dues senyores, es veuen dues mans entrellaçades dins un triangle. A tot arreu es dóna com un fet, que es tracta d’un símbol críptic, concretament la salutació de primer grau de l’aprenent maçó.

No sóc cap entès en la matèria, però veient imatges de com és aquesta salutació, em fa l’efecte que no té molt a veure. Jo diria que, simplement, és una imatge de concòrdia, amb un origen en la tradició romana, anomenat ‘dextrarum functio’. Però ja us dic que em puc equivocar.

Escut de la Cooperativa La Fraternitat de la Barceloneta

Certament, el triangle s’associa amb la simbologia maçònica, ja que és un símil de l’escaire, instrument utilitzat pels constructors. És la figura base, que simbolitza el déu suprem, el Gran Arquitecte de l’Univers. També recorda els elements de la regeneració -aire, foc i aigua-, la Trinitat i mil coses més que podeu llegir a internet.

A més, és la representació dels tres puntals d’aquesta organització: llibertat, igualtat i fraternitat, que, mira tu per on, és base del fonament republicà, nascut amb la revolució francesa, justament cent anys abans de la creació de La Fraternitat.

Presència femenina

Les dues noies reclinades i amb el peu nu, recorden molt a la imatge utilitzada en les monedes republicanes. Resulta significatiu que una miri a terra i l’altra al cel. I si seguís furgant, segurament trobaria alguna explicació a la corona i als medallons amb tres fulles.

Conjunt escultòric amb l'escut i una noia asseguda a cada costat. Cooperativa La Fraternitat de la Barceloneta

Recordeu que la Cooperativa La Fraternitat va néixer poc després de la Primera República Espanyola i que els seus fundadors eren republicans convençuts.

La idea d’acompanyar l’escut amb figures, per donar-li més notorietat, és una pràctica habitual. De vegades són virtuts i d’altres són àngels, cavallers o ‘fames’ que honoren un govern, una família o una institució. Per posar un exemple, teniu l’escut de l’antiga Foneria de Canons, al número 2 de la Rambla de Barcelona. Al final d’aquest escrit trobareu enllaços a altres exemples.

Com que no sóc un entès, no és la meva intenció afirmar ni negar res. Només em qüestiono allò que no veig clar.

Decoració amb maó vist sota el balcó. Cooperativa La Fraternitat de la Barceloneta

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Sant Carles 9, Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).