Aquarel·la amb una vista de la Barceloneta i de la Mitgera dels Objectes.

Una altra dimensió

La Mitgera dels Objectes a la Barceloneta.

Georgia O’Keeffe era una artista que pintava flors a una mida colossal. Una flor, per si sola ja és maca, però si l’amplies vint vegades, es torna fascinant. Pel mateix motiu, qualsevol objecte quotidià pot convertir-se en una obra d’art, només canviant-li les proporcions.

Detall de la Mitgera dels Objectes. Barceloneta. Barcelona

El principi de la saviesa

Passejant pel carrer Pescadors del barri de la Barceloneta, pots veure una paret coberta d’objectes ben normals. Per exemple, un patinet, una raspa de peix o una ampolla. Tanmateix, tenen un són molt grans i sobresurten del ciment. És una mena de poema visual.

Aquesta va ser la gran idea que van tenir els alumnes del districte, quan els van plantejar la proposta de decorar la paret nua. Inspirant-se lliurement en el conte de Pere Calders ‘El principi de la saviesa’, van plasmar dinou objectes molt comuns, relacionats amb el mar, l’oci i la infantesa.

El relat parla d’un home ric, que un dia troba una mà al pati de casa seva amb un anell. Intentant saber a qui pertany, coneixerà estranys personatges.

Mitgera dels Objectes. Barceloneta. Barcelona

Finalment, pel mig de la paret s’enlaira una xemeneia que, potser en un acte de voler-la incloure en l’obra, l’han convertit en pal d’on penja una renglera de senyals nàutics.

Llegides de dalt a baix, les banderes contenen el mot Antaviana. Aquesta paraula -sense cap significat, però que serveix per a tot- va ser creada pel mateix Calders i dóna títol a un exitós muntatge teatral de Dagoll Dagom.

De fet, la ‘Mitgera dels objectes’ com ja es coneix la paret, va ser inaugurada el 2011 per la mateixa companyia de teatre que va representar l’espectacle.

Aquarel·la amb una vista de la Barceloneta i de la Mitgera dels Objectes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Pescadors, 85. Barcelona

Saber més

Què veure a prop