El rescat dels pescadors

Antiga Parròquia de Santa Maria de Cervelló, a la Barceloneta.

El barri de la Barceloneta cal mirar-lo amb ganes de descobrir. Cas contrari, correm el risc de passar per alt petites-grans troballes.

Aquest districte de carrers rectilinis va ser creat al segle XVIII. En un principi, els edificis no podien superar una determinada alçada, però de mica en mica la norma es va anar fent més laxa i ara trobem molts habitatges amb cinc pisos.

Aquarel·la amb una vista de la parròquia de Santa Maria de Cervelló de la Barceloneta.

Especulació

Després de la guerra civil s’hi feren obres per rentar-li cara, amb un dubtós resultat. El més clar exemple és el carrer Almirall Cervera, un dels més amples, on construïren blocs que formaven una pantalla per amagar la degradació dels carrers interiors

Per cert, el carrer deu el nom a Pascual Cervera, almirall de l’armada espanyola, que lluità a Filipines i a Cuba a finals del XIX, on va ser derrotat.

És aquí on trobem un edifici, que clarament havia estat una església. Es tracta de l’antiga parròquia de Santa Maria de Cervelló. La característica forma de la teulada es repeteix al porxo i a les finestres. Juntament amb l’estrany edifici annexe, totalment pintat de groc i el passatge entre tots dos, crea un peculiar conjunt arquitectònic que no sé ben bé com classificar.

Façana de l'Església Santa Maria de Cervelló. Barceloneta. Barcelona

La riquesa de la pobresa

Maria va néixer el 1230 i era filla de casa bona. La seva família, els barons de Cervelló, havien pres part a la Reconquesta. Com que eren molt pietosos li posaren el nom de la Verge i la batejaren a l’església de Santa Maria del Mar. La va educar religiosament Bernat de Corbera, primer sacerdot de l’Orde de la Mercè (mercedaris).

Quan el seu pare morí, va convèncer la seva mare per vendre el patrimoni familiar i donar-lo a l’orde. Més tard va fundar la branca femenina mercedària. Es caracteritzà per la seva caritat i l’atenció als malalts i necessitats. També diuen que tingué el do de la predicció i que va fer un munt de miracles -hi ha qui pensa que massa i tot-, especialment salvant pescadors i mariners de les tempestes. Així que es guanyà el sobrenom de Maria dels Socors.

Mural a la façana de l'Església de Santa Maria de Cervelló. Barceloneta. Barcelona

Pots entendre perquè escolliren venerar aquesta santa en un barri mariner com la Barceloneta. A la façana veureu un gran mural amb una barca de pescadors navegant cap a la llum.

Finalment, l’edifici ja desacralitzat, l’utilitza un organisme de l’església catòlica que acull i treballa amb persones en situació de pobresa. Un destí just i molt adient.

Porxo de l'sglésia Santa Maria de Cervelló. Barceloneta. Barcelona

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Almirall Cervera, 8. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).