Històries senzilles

La parròquia Sagrada Família de Cirera a Mataró.

El barri de Cirera de Mataró, amb els seus carrers impossibles, té la seva història particular.

En primer lloc, documentat al segle XII, el topònim Cirera podria procedir del mot àrab ‘hirassa’ que vindria a dir ‘la guàrdia’. Sembla que els àrabs van passar per aquí i van tenir algun punt de vigilància. El mateix nom el trobem en nombrosos indrets de la geografia catalana, que sovint corresponen a llocs elevats i conserven alguna torre de guaita o castell.

Campanar de l'església. Mataró. Maresme

La parròquia

A mitjans del segle XX, una onada d’immigració va fer créixer la ciutat ràpidament, originant diversos barris, com aquest. Davant del vertiginós creixement, l’església catòlica va prendre la decisió de crear el 1965 quatre noves parròquies. Una d’elles és la de la Sagrada Família, a la ronda del Dr. Ferran, tot i que el projecte de l’actual edifici de maó vist, va ser signat el 1973 per Esteve Mach i Bosch i Narcís Majó i Clavell.

Mach és un arquitecte mataroní, vinculat a la Direcció General del Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. Majó, també arquitecte, va compaginar la seva professió amb altres activitats, com la de professor i la de promotor de diverses iniciatives cíviques.

Ubicat, com no podia ser d’altra manera, en un carrer de fort pendent, el temple destaca pel seu alt campanar, que sembla voler competir amb l’anodí edifici del costat. Realitzada també amb maó vist, aquesta torre, projectada per Luís Josa García-Tornel, es va aixecar quinze anys més tard.

Amb bona vista, a la campana es pot veure el nom Mataró i les figures en relleu de Josep, Maria i l’infant Jesús.

Detall de la campana. Parròquia Sagrada Família de Cirera. Mataró. Maresme

Infància

Els plafons que llueix la façana estan realitzats amb terra cuita policromada. Representen dotze moments diferents de la infància de Jesús: des de l’anunciació de l’àngel fins al naixement de Jesús, passant per la visita dels reis, la cerca d’allotjament a Betlem o la presentació al temple, entre d’altres, data en què ja no se’n sap res més de la seva vida fins que és adult.

Aquests quadres van ser realitzats el 2015 per en Marçal Casanovas, pessebrista i ninotaire, qui va ser president de l’Associació de Pessebristes de Mataró. Entre d’altres, és autor d’una sèrie de setze diorames representant els Pastorets, amb motiu del centenari d’aquesta obra de Josep Maria Folch i Torres.

Potser la parròquia Sagrada Família de Cirera no apareixerà mai a les guies turístiques, però considero que té el seu interès, ja que forma part important de la història d’aquest barri.

Detall d'un plafó ceràmic amb el taller de Sant Josep. Parròquia Sagrada Família de Cirera. Mataró. Maresme

Inspiració barroca

Temps després d’escriure aquest article m’han vingut al cap dues possibles fonts d’inspiració dels plafons realitzats per Marçal Casanovas. 

En primer lloc, tenim el magnífic retaule la Mare de Déu del Roser de l’església de Sant Pere Màrtir de Manresa. Realitzat al segle XVII, és un dels treballs més representatius de l’obra de Joan Grau, escultor nascut a Constantí que va deixar una gran estesa de la seva mestria arreu de Catalunya. Va col·laborar amb importants artesans, com fusters i dauradors.

En segon lloc, tenim un altre retaule del Roser, en aquest cas a l’església de Sant Vicenç de Sarrià (Barcelona). En aquest cas, l’obra va ser executada uns vint anys abans que la de Manresa per Agustí Pujol el Jove, quan l’estil renaixentista ja començava a deixar par al barroc. Nascut a Vilafranca del Penedès, Pujol va assolir un altíssim nivell tècnic en les seves obres, que van servir d’inspiració a escultors i imatgers posteriors.

Així doncs, m’atreviria a afirmar que Marçal Casanovas és un gran exemple en la continuació actual de la tradició barroca.  

plafons ceràmics amb la infantesa de Jesús. Parròquia Sagrada Família de Cirera. Mataró. Maresme

Agraïment: vull donar les gràcies a Mossèn Ramon Roca, al germà Marista Máximo Alonso i al senyor Marçal Casanovas, per facilitar-me la informació per realitzar aquest article.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: ronda Dr. Ferran, 52. Mataró

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).