Esplugues de Llobregat. Monument al Baix Llobregat

Tornant a les arrels

El monument Esplugues al Baix Llobregat es troba al mig d’una illa de gespa, al centre d’Esplugues de Llobregat. Tot i el pas del Tram, aquesta obra va salvar la seva situació. El projecte es deu a Agustí Guasch Gómez, artista barceloní i autor de diversos monuments.

El Monument Esplugues al Baix Llobregat

Es tracta d’un bloc de granit amb el relleu d’una dona d’aire indolent, a qui el vestit li cau, deixant al descobert els seus atributs. Amb la mà agafa una branca que sembla llorer. Veiem què ens diu la mitologia grega.

Perquè el déu Apol·lo deixés de perseguir Dafne, el pare convertí la seva filla en llorer. Llavors Apol·lo va decidir que aquest arbre honraria les seves victòries. D’aquí ve la corona de llorer que encara ara reben els guanyadors de les carreres de fórmula 1, herència de la tradició grega i romana.

Relleu d'una figura femenina agafant una branca de llorer. Monument Esplugues al Baix Llobregat

Comerç

A sota, tres medallons representen la riquesa d’aquesta comarca: l’agricultura -una espiga i una falç-, el comerç -els atributs d’Hermes- i la indústria -una roda dentada.

Hermes és considerat el déu grec del comerç. Era el missatger dels déus, els quals li donaren unes ales perquè fos més diligent. Un dia va separar dues serps que es barallaven, i amansides s’enroscaren al voltant de la vareta -el caduceu-, que és el que veiem al medalló. Per altra banda, la mitològica fundació de Barcelona per aquest déu, fa que el trobem representat en mil i un llocs. La versió romana porta el nom de Mercuri, de qui deriven paraules com mercat o mercantil.

Medallons amb símbols del comerç. Monument Esplugues al Baix Llobregat

Canvi de comarca

Les lletres del monument no semblen respectar massa el conjunt, ja que són massa grans per l’espai que ocupen. M’inclino a pensar que no estaven previstes per l’artista.

Es va inaugurar el 1985, amb la presència del president de la Generalitat Josep Tarradelles. Van ser uns actes de caràcter reivindicatiu, ja que la ciutat encara pertanyia al Barcelonès i desitjava incorporar-se al Baix Llobregat, comarca amb la qual se sent més vinculada històricament.

El 1932 es va redactar una primera proposta de divisió territorial de Catalunya, que més tard s’ajustà, però no va ser oficial fins poc abans de començar la Guerra Civil. Finalment, el 1987 s’aprovà la incorporació d’Esplugues al Baix Llobregat.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: avinguda de Cornellà 23, Esplugues de Llobregat

Saber més

Què veure a prop