El misteri del gall i el lleó

Sense entrar en detalls, perquè ja hi ha molta informació, resumiré que on ara hi ha la Torre Bellesguard de Barcelona, hi havia la residència del rei Martí l’Humà.

Mosaic en un banc a l'entrada de La Torre Bellesguard

Diversos fets més endavant, Gaudí va rebre l’encàrrec de construir un xalet en aquest lloc. Aprofitant la història de l’indret, l’arquitecte li va donar un aire medieval, ple de referències a aquest passat.

Reixa de l'entrada.

Un dels símbols heràldics que apareix obsessivament és el del lleó i el gall.

La guia de la casa i les xarxes coincideixen en dir que es tracta de l’escut d’armes de Margarida de Prades, segona esposa de Martí.

Però jo, que mai em crec res fins que trobo suficient informació, he fet una cerca i, de veritat, que enlloc veig que Margarida, Martí, familiars propers, països o ciutats conquerits, ni tan sols la família que encarregà la construcció de la mansió, tinguin un lleó o un gall al seu escut. Tampoc el regne d’Aragó o de Sicília tenen cap d’aquests animals a la seva heràldica.

Enrajolat que combina motius de galls i lleons.

Estic convençut que hi ha alguna raó perquè els estudiosos assignin aquests símbols a la reina esmentada, però només dic que no he trobat res que ho relacioni.

Però, a més d’apassionat per l’heràldica i l’art medieval, Gaudí era profundament catòlic. I si no fossin símbols heràldics, sinó religiosos?

Fanal de forja i vidres de colors a La Torre Bellesguard

Renaixença

El lleó és el rei de tots els animals i expressa valentia i agressivitat. També és astut, ja que amb la cua esborra les seves petjades per despistar possibles depredadors. Era un regal molt preuat per la reialesa medieval.

Però també representa Crist. Al llibre del Gènesi porta el títol de Rei de Judà. Hi havia la creença que quan els cadells naixien, no donaven senyal de vida, fins que l’alè del lleó els feia reviure. Un paral·lelisme amb la resurrecció de Crist.

Pels seus atributs de valentia i astúcia i noblesa, és molt comú representar-lo en heràldica. A Catalunya el trobem als escuts de la Baronia d’Erill, Balsareny, Sant Hilari Sacalm, Olost o Cerdanyola.

Detall d'una rajola amb un lleó a La Torre Bellesguard

Noblesa

Els bestiaris medievals afirmen que el gall és capaç de fer fugir el lleó. Aquest coratge era molt apreciat, així com la pedra que porta al ventre, que segons deien, protegia al qui la portava. El gall representa les qualitats d’un príncep: reialesa i noblesa, ja que quan troba menjar ho comparteix amb la parella. Simbolitza la vigilància, perquè dorm poc, però també es relaciona amb orgull, combat i victòria, ja que es dels que no abandona una batalla.

Com el lleó, té un simbolisme religiós. A part de la imatge bíblica de Pere negant Crist abans que canti el gall, hem de pensar que aquest animal ens anuncia el nou dia amb el seu cant i, per tant, és també símbol de la resurrecció, del triomf de la vida -la llum del dia- sobre la mort -la foscor de la nit-.

Aquesta au apareix als escuts de Ripoll, Aitona, Gallifa, Lles de Cerdanya, Castellgalí i Borredà. Penseu que, de vegades, s’utilitzava una imatge ‘parlant’ per il·lustrar un mot (com a Gallifa).

Detall d'una rajola amb un gall de la Torre Bellesguard

Ja veieu que no he trobat cap lloc o cognom que llunyanament estigui relacionat amb Martí l’Humà. Algú m’ho expliqui.

Detall del sostre de l'entrada de la La Torre Bellesguard

En canvi, la presència del drac al xalet, de mil i una maneres -alguna, com el sostre, agafada amb pinces-, té més a veure amb l’esperit medieval i catalanista de Gaudí.

Gerra amb flors al jardí de la La Torre Bellesguard

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Bellesguard, 16. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

  1. Fantàstic! quanta informació i com t’agrada aprofundir i verificar-ho tot….
    Gràcies una vegada més. És gratificant i molt instructiu llegir els teus escrits.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).