Les Torres Symbol a Esplugues de Llobregat, un exemple d'arquitectura brutalista dels anys 70

De les coves als caus

Les Torres Symbol a Esplugues de Llobregat.

Es coneix Esplugues de Llobregat des del segle X. Això ja és per fer pensar. El nom sembla fer al·lusió a la quantitat de coves i cavitats del terreny, segons ho descrivia a principis del XX Mossèn Carbonell, en el seu documentat estudi sobre aquesta població.

Poc es podia pensar el nostre mossèn que en mig segle, tot canviaria tant que seria impossible reconèixer aquest indret que, fins no fa tant, era eminentment agrícola.

La massiva migració de la postguerra va fer augmentar exponencialment la construcció d’habitatges i la ciutat va créixer d’una manera ràpida i descontrolada, mercès a ser al mig d’un múltiple nus viari.

les Torres Symbol o Edifici Símbol. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat. Brutalisme

L’especulació no va respectar res: cases, masos, conreus, … Tot va desaparèixer per una salvatge i impersonal construcció. Probablement, el punt culminant va arribar el 1975 amb la construcció de les Torres Symbol -o Edifici Símbol-, que algú també en diu Les Tres Torres. Per poder aixecar-les, es van requalificar uns terrenys que estaven destinats a zona d’equipaments. El diner té un gran poder.

Part superior de les Torres Symbol o Edifici Símbol. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat. Brutalisme

Aquestes tres barbaritats de 19 plantes més quatre soterranis, de qui no he pogut esbrinar qui va ser l’arquitecte, són, amb tota seguretat, el greuge més gran que s’ha fet al municipi. Perquè és impossible no veure-les. Siguis on siguis, aquestes verticalitats de ciment sembla que et vagin a caure al damunt.

Contrapicat de les Torres Symbol. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat. Brutalisme

Arquitectura en brut

Conegut amb el nom de ‘brutalisme’, aquest moviment arquitectònic va ser el triat per aixecar grans edificis de formigó, entre els anys 50 i 70. Es va iniciar amb les obres realitzades per Le Corbusier, però aviat van derivar en formes geomètriques de grans proporcions, amb els acabats en ‘brut’, sense decorar.

A prop d’aquí podeu veure un exemple: l’antiga facultat d’història i geografia de la Universitat de Barcelona.

El dilema és: enderrocar aquesta vergonya o indultar-la, donat que forma part de la nostra història? La polèmica és damunt la taula. De moment és un bon lloc per penjar pancartes reivindicatives, mentre els edificis es deterioren i una multitud viu amb no pocs problemes de convivència, entre parets de formigó. Això sí, amb bones vistes de la ronda, l’autopista i tres carreteres més.

Els baixos de les Torres Symbol o Edifici Símbol. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat. Brutalisme

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: avda. de Cornellà, 13. Esplugues de Llobregat

Saber més

Què veure a prop