Símbols franquistes. Mataró. Maresme

El passat que no passa

Simbologia franquista a Mataró.

Hi ha detalls foscos del passat que s’amaguen, tot i estar ben a la vista. Impunement ens recorden èpoques pretèrites. I allà són, a les portes, a les parets, als carrers. Però s’han tornat invisibles.

Passejant pel barri El Palau de Mataró encara podem veure el jou i les fletxes, en una paret -ben gran- i a les portes d’alguns edificis.

Simbologia franquista. Mataró. Maresme

Aquest era l’emblema de la Falange, que apareixia als habitatges promoguts per l’Instituto Nacional de la Vivienda, durant el règim franquista. Tot i tractar-se de símbols il·legals, alguns encara s’han salvat. Potser és una manera de no perdre la memòria.

Sota la sonora denominació de ‘Falange Española de las Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista’ (JONS), s’amaga un partit polític d’ultradreta creat el 1934, com a resultat de la unió de dos partits d’ideologia feixista.

Simbologia franquista. Mataró. Maresme

La perversió dels símbols històrics

Per altra banda, l’emblema del jou i les fletxes ve de lluny, de molt lluny. Quan Virgili, poeta italià del segle I aC, va escriure l’Eneida i més tard les Geòrgiques, poc es devia pensar que hi hauria qui en trauria suc dels seus versos. Primerament va ser l’emperador August, qui li manà escriure aquesta epopeia per enaltir l’imperi.

Al segle XV, les fletxes, símbol de la guerra -extretes de l’Eneida- i el jou, representant les tasques agrícoles -del poema de les Geòrgiques-, van passar a formar part del símbol dels Reis Catòlics, ja que duien les seves inicials: Yugo-Ysabel, Flechas-Fernando.

La Falange, gran admiradora del passat gloriós del país, va adoptar aquests símbols, que encara perduren. Us recordo que aquest incendiari partit és legal i actiu, lògicament una mica maquillat per passar la legislació.

Mentre hi ha qui se l’embolica amb paper de fumar per canviar noms de carrers, de personatges que ja ningú sap qui són, potser caldria revisar coses més evidents.

Per acabar, la paraula ‘falange’ prové del grec i servia per designar el cós d’infanteria pesada de l’exèrcit. També s’utilitza per definir un nombre de persones unides per a un mateix fi. Aquí queda.

Simbologia franquista. Mataró. Maresme

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Navarro, 5 i 7 i carrer Enric Prat de la Riba amb Puerto Rico (passadís). Veure el mapa

Saber més

Què veure a prop