Oliva, oli, Olesa

Segon itinerari per Olesa de Montserrat.

Des del segle XIII i durant més de cinc-cents anys, Olesa va ser domini feudal de l’abadia de Montserrat. Per aquest motiu, trobem al número 36 del carrer de l’Església, un portal amb l’escut del prior Ramon de Vilaregut, que va ser senyor de la vila i feia estades en aquest lloc.

Llinda adovellada amb l'escut del prior Ramon de Vilaregut. Baix Llobregat

El somni de la Paula

Continuem pel carrer Ample i tombem pel carrer de Paula de Montal, per acostar-nos al convent de les Mares Escolàpies. Paula de Montal va néixer a Arenys de Mar a finals del segle XVIII i va tenir una infantesa difícil. No va parar fins a facilitar l’accés de les nenes a la cultura i va crear diverses escoles. Aquesta va ser la darrera que va fundar i on va morir. Aquí s’hi acollien de franc les filles dels obrers, donant-los a més, menjar i roba.

El mot ‘escolàpia’ prové d’Escoles Pies, institut religiós per a nens, creat pel clergue aragonès Josep de Calassanç a finals del segle XVI.

Al portal de la capella, d’estil neoromànic, llegim ‘Domus Dei’, és a dir, Casa de Déu en llatí. Al timpà, damunt un fons amb les muntanyes de Montserrat, hi ha un escut amb els símbols de Maria, la M i un lliri.

Timpà de l'entrada de la capella de les Mares Escolàpies. Baix Llobregat

Carrer Ample amunt, fent cantonada amb el carrer Hospital, descobrim una llosa amb la data 1599. Han passat sis segles des de la fundació de la vila i veiem que ha crescut formant cercles concèntrics al voltant del nucli medieval, que hem vist al primer itinerari.

Les lletres AND corresponen a ‘Anno Domini’, que en llatí vol dir l’any del Senyor. Aquesta fòrmula es comença a utilitzar a partir del segle VI, quan el papa Hormisdes va encarregar a Dionís l’Exigu que calculés l’any de naixement de Crist. Però Dionís es va equivocar d’uns anys amb el càlcul.

Pedra gravada amb l'any 1599. Segon itinerari per Olesa de Montserrat. Baix Llobregat

La patrona

Pugem per carrer Creu Real fins a trobar un dels portals d’entrada des del Camí ral que venia de Vacarisses. Al damunt hi ha una capella dedicada a Santa Oliva.

La fantasiosa vida d’aquesta santa es situa a Palerm, al segle X. Oliva (també Olívia) era una nena cristiana de casa bona que va ser raptada i venuda com a esclava a Tunísia. Davant la negativa de convertir-se a l’islam, li van aplicar alguns turments, que per si sols, ja haguessin posat fi a la vida de l’home més fort. Al final li van tallar el cap i problema resolt. Se la representa amb unes olives o una branca d’olivera a la mà, motiu pel qual va ser adoptada com a patrona d’Olesa.

Aquarel·la del carrer de Santa Oliva a Olesa de Montserrat.
El carrer de Santa Oliva.

En realitat, el nom d’Olesa no està clar que provingui d’oliva o olivera -en llatí oleastrum-, però queda bé i ningú ho qüestiona. A més, el conreu de l’olivera ha estat tradicional en aquest municipi des del segle XV, com podem comprovar per les rodes de molí d’oli de Can Puigjaner que hi ha davant del portal.

Rodes de molí. Segon itinerari per Olesa de Montserrat. Baix Llobregat

Passeu sota el portal per observar la interessant llinda d’un portal, amb la data 1762 i el nom PeRa Font. A més, apareix el monograma IHS que representa el nom de Jesucrist, que en realitat, és una abreviatura del grec. Aquest símbol aparegué al segle VII a les monedes de l’emperador Justinià II. Més tard va ser adoptat per la Companyia de Jesús i es va popularitzar durant l’edat mitjana.

Inscripció de 1762 a la llinda d'una porta. Segon itinerari per Olesa de Montserrat. Baix Llobregat

Sant caritatiu

Per acabar amb aquesta breu ruta, ens acostem al carrer Santa Oliva, número 34, on trobem la seu de les Filles de la Caritat. Aquesta congregació femenina va ser fundada el segle XVII per Vicenç de Paül, juntament amb la religiosa Lluïsa de Marillac. Aquest sacerdot francès va tenir una gran activitat benèfica cap als nens i marginats.

Plafó ceràmic de Vicente de Paul. Segon itinerari per Olesa de Montserrat. Baix Llobregat

Finalitzem aquí el segon itinerari per Olesa de Montserrat. No us perdeu la tercera part, on coneixereu una mica més de la història d’aquesta població.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerariveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).