Telenovel·la medieval

El judici al vescomte Ponç Hug d’Hostalric (La Selva).

Els reality shows són tan vells com la xafarderia i l’enveja. Anem a veure un curiós cas del segle XIV.

Passejant per Hostalric (La Selva) descobrim un escut al carrer Major, format per una creu i una cabra. La cabra era el distintiu del vescomtat de Cabrera, una important jurisdicció feudal que a mitjans del segle XIV s’estenia per La Selva, el Maresme, El Vallès Oriental i Osona.

Escut dels Cabrera a l'antic hospital de pobres d'Hostalric.

Hostalric, que era el centre administratiu del vescomtat, es va convertir en un nucli important. Al segle XIV Ponç Hug, comte d’Empúries i vescomte de Cabrera, va fundar un hospital de pobres. La creu damunt l’escut podria fer referència al desaparegut edifici, destruït durant la Guerra del Francès.

Reixa en una finestra. El judici al vescomte Ponç Hug de Cabrera. Hostalric. La Selva.
La majoria d’habitatges són del segle XIX o posteriors.

Galimaties generacional

Per aquestes idees tan originals de posar el mateix nom als fills, tinc un bon embolic generacional, ja que des del segle X, pares i fills es deien alternativament Hug, Ponç o bé Ponç Hug. Cal afegir, que cadascun d’ells podia ostentar diversos noms. Per exemple, Ponç VI d’Empúries també és Ponç Hug V d’Empúries. Així que, per a un que no hi entén com jo, és un embolic saber de qui estem parlant.

Ponç Hug V d’Empúries, se’l coneix perquè a més de militar, va ser trobador i compositor. Ja anem malament. En una època on les intrigues a alts nivells s’utilitzaven per fer rodar caps, aquesta faceta ‘sensible’, degué jugar en contra d’ell.

El judici al vescomte Ponç Hug de Cabrera. Hostalric. La Selva. Torre de la fortificació. La Selva.
Sis segles ens contemplen.

I aquí comença el serial

Ponç Hug era el fill de Ponç V i germà petit d’Hug (originals els noms, oi?). Però les males llengües van incriminar el pare dient que practicava la sodomia. És a dir, que era homosexual. Com que cantava i feia poesia, estava clara la seva ‘inclinació’.

D’altra banda, el fill gran va morir, diuen que assassinat per l’amant del pare. Me’n ric de les telesèries llatines.

El judici al vescomte Ponç Hug de Cabrera. Hostalric. La Selva. Ombres d'una escala projectades en un mur.
L’ombra de la història és allargada.

Vici extrem

El rei Jaume II, odiava profundament el vescomte perquè s’enfrontava amb la seva política. Així que aprofità les acusacions de sodomia contra el seu enemic i va dirigir personalment la investigació. En el fons tot era política.

L’homosexualitat era una heretgia, però no a tot arreu estava castigada. Un sodomita era un habitant de Sodoma, ciutat que, segons expliquen les Escriptures, Déu va arrasar pel vici extrem en què es vivia allà.

I com va acabar el judici al vescomte Ponç Hug? Doncs no ho sabem. Només ens consta que va acabar arruïnat i el fill petit va succeir-lo. Fi del capítol.

Dibuix de la població d'Hostalric. La Selva
Dibuixant Hostalric.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Major 26, Hostalric

Saber més

Què veure a prop

2 comentaris

  1. Com sempre, m’ha agradat la teva entrada. Més curta del que es habitual, però. Aprofito l’avinentesa per comentar-te que he posat un enllaç al teu bloc des del meu de climentphotos.wordpress.com amb motiu del nou projecte que he estrenat: el Romànic del Penedès.

    • Caram, moltes gràcies per l’esment! És tot un honor. Seguiré el teu nou projecte, doncs sóc un enamorat del romànic. I segur que amb les fotografies que fas, encara em semblarà més maco.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).