Mil anys sense canviar

En un altre article ja vaig escriure sobre la visita a Sant Sebastià de Montmajor, dins el terme de Caldes de Montbui, però l’indret és tan especial que no m’he resistit a tornar i parlar-ne de nou.

Campanar de Sant Sebastià de Montmajor. Caldes de Montbui. Vallès Oriental

Fa més de mil anys, aquests terrenys van ser donats a l’orde de Sant Benet per tal d’establir un petit nucli de població. L’indret és més extens del que sembla, però el lloc principal és format per l’església romànica, el cementiri, una plaça i la sagrera.

Absis de Sant Sebastià de Montmajor. Caldes de Montbui. Vallès Oriental

En altres ocasions he comentat que l’església va delimitar un espai ‘sagrat’ al voltant dels temples per tal que els vilatans es poguessin protegir contra les extorsions dels senyors feudals. Per aquest motiu, sovint veureu que les cases semblen literalment trobar-se enganxades al temple.

Llinda gravada en una finestra a Sant Sebastià de Montmajor. Caldes de Montbui. Vallès Oriental

He llegit que aquesta sagrera és la millor conservada de tot Catalunya. Pot ser.

L’entorn, envoltat de cims i boscos, no ens fa difícil imaginar com devia ser aquest lloc en temps pretèrits.

Campanar de Sant Sebastià de Montmajor. Caldes de Montbui. Vallès Oriental

Un militar devot

Sebastià, com d’altres sants, va ser un militar que va servir a les tropes romanes. Quan els altres cristians eren perseguits, ell feia el que podia per evitar-los patiments. Però el van descobrir, el van lligar a un tronc i els arquers li van clavar un munt de sagetes. Però no va morir.

Quan s’hagué recuperat va anar davant l’emperador per criticar la seva actitud envers els cristians. El van dur al circ on va ser executat i problema resolt. Després de mort va ser famós per salvar Roma de la pesta i aviat es convertí en el sant més venerat durant les epidèmies.

Penell amb un gall. Caldes de Montbui. Vallès Oriental

Com que era l’únic sant a qui es podia representar mig nu, es va convertir en un dels preferits pels artistes del Renaixement. Normalment el veureu com un jove amb trets femenins, fet que l’ha convertit en una icona de la comunitat homosexual.

Detall de la porta de Sant Sebastià de Montmajor. Caldes de Montbui. Vallès Oriental

Rellotge, no toquis les hores

A pocs metres, dalt d’un petit turó de terra rogenca, s’alça una mena de campanar exempt, anomenat torre del rellotge. Algú explica que, a principis del segle XX aquesta torre era al nucli antic de Caldes i va ser muntada aquí perquè anunciés les hores a tota la vall. Però no he trobat ningú que hagi aportat proves reals de què fos així.

Torre del rellotge. Caldes de Montbui. Vallès Oriental

I fins aquí aquesta segona visita a Sant Sebastià de Montmajor.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).