Hostalric. La Selva

El capità no és a casa

Els identificadors de les cases d’oficials a Hostalric.

Amb l’excusa d’anar a conquerir Portugal, al segle XIX -d’això no fa tant- les tropes franceses van arrasar tot el que van trobar pel camí, amb la clara voluntat de conquerir nous territoris.

Hostalric era al bell mig i era un os difícil de rosegar, però finalment ho cremaren tot i no van deixar pedra sobre pedra. Només el castell va resistir.

Panoràmica d'Hostalric. La Selva

A part de les muralles, el que ara podem contemplar és posterior a la finalització del conflicte. A partir d’aquell moment i durant molts anys, la vila va ser un enclavament militar.

Paret amb un mural que representa una porta per on treu el nas un home. Hostalric.
L’oficial treu el nas per la porta.

Allotjar els oficials

Només cal que us fixeu amb la numeració de les cases. Veureu les paraules, ‘capitán’, ‘coronel’, ‘oficial’ i ‘jefe’, col·locades el 1854 per identificar les cases on s’allotjaven temporalment els oficials de la fortalesa.

Inscripcions similars les trobem en altres poblacions on es va donar la mateixa situació, com a Castellterçol. Per a la família que havia d’hostatjar gent de l’exèrcit, això era un veritable mal de cap, ja que si amb prou feines es podien alimentar, imagineu amb ‘convidats’ forçosos.

Cases d'oficials a Hostalric. Rajola a la porta del número 53 on s'allotjava un capità.

Com que sembla que les instal·lacions no reunien les condicions necessàries, el 1929 el general Primo de Rivera va fer marxar tota la guarnició.

Però les inscripcions a les cases d’oficials a Hostalric, encara ens recorden aquells temps en què Hostalric va ser un enclavament militar.

Cases doficials a Hostalric. Rajola a la casa número sis on s'allotjava un capità.
Faltava una A i van posar una V.

Finalment, una d’aquestes identificacions la trobem al castell. Imagino que es va col·locar durant la restauració de l’indret, ja que està ‘massa’ ben conservada i l’estil té poc a veure amb la resta. A més està escrita en català, idioma aliè a l’exèrcit.

Cases doficials a Hostalric. Rajola policromada, amb un sargent.
Fotografia de Xavier Serrano.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situaciócarrer Major. Hostalric

Saber més

Què veure a prop