Hostalric. La Selva

Telenovel·la medieval

Els reality shows són tan vells com la xafarderia i l’enveja. Anem a veure un curiós cas del segle XIV.

Passejant per Hostalric (La Selva) descobrim un escut al carrer Major, format per una creu i una cabra. La cabra era el distintiu del vescomtat de Cabrera, una important jurisdicció feudal que a mitjans del segle XIV s’estenia per La Selva, el Maresme, El Vallès Oriental i Osona.

Hostalric. La Selva

>Hostalric, que era el centre administratiu del vescomtat, es va convertir en un nucli important. Al segle XIV Ponç Hug, comte d’Empúries i vescomte de Cabrera, va fundar un hospital de pobres. La creu damunt l’escut podria fer referència al desaparegut edifici, destruït durant la Guerra del Francès.

Hostalric. La Selva
La majoria d’habitatges són del segle XIX o posteriors.

Galimaties generacional.

Per aquestes idees tan originals de posar el mateix nom als fills, tinc un bon embolic generacional, ja que des del segle X, pares i fills es deien alternativament Hug, Ponç o bé Ponç Hug. Cal afegir, que cadascun d’ells podia ostentar diversos noms. Per exemple, Ponç VI d’Empúries també és Ponç Hug V d’Empúries. Així que, per a un que no hi entén com jo, és un embolic saber de qui estem parlant.

Ponç Hug V d’Empúries, se’l coneix perquè a més de militar, va ser trobador i compositor. Ja anem malament. En una època on les intrigues a alts nivells s’utilitzaven per fer rodar caps, aquesta faceta ‘sensible’, degué jugar en contra d’ell.

Hostalric. La Selva
Sis segles ens contemplen.

I aquí comença el serial.

Ponç Hug era el fill de Ponç V i germà petit d’Hug (originals els noms, oi?). Però les males llengües van incriminar el pare dient que practicava la sodomia. És a dir, que era homosexual. Com que cantava i feia poesia, estava clara la seva ‘inclinació’.

D’altra banda, el fill gran va morir, diuen que assassinat per l’amant del pare. Me’n ric de les telesèries llatines.

Hostalric. La Selva
L’ombra de la història és allargada.

El rei Jaume II, odiava profundament el vescomte perquè s’enfrontava amb la seva política. Així que aprofità les acusacions de sodomia contra el seu enemic i va dirigir personalment la investigació. En el fons tot era política.

L’homosexualitat era una heretgia, però no a tot arreu estava castigada. Un sodomita era un habitant de Sodoma, ciutat que, segons expliquen les Escriptures, Déu va arrasar pel vici extrem en què es vivia allà.

I com va acabar la història? Doncs no ho sabem. Només ens consta que va acabar arruïnat i el fill petit va succeir-lo. Fi del capítol.

Hostalric. La Selva
Dibuixant Hostalric.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Major 26, Hostalric

Saber més:

Què veure a prop: