La festa és sota la teulada (II)

Seguim fent un repàs a les imatges esculpides als permòdols de Sant Martí Sarroca (Alt Penedès).

Eternitat, carnalitat

Us heu fixat mai que el nen de la Moreneta porta una pinya a la mà? Pel cristianisme, UNA pinya simbolitzava la resurrecció i la vida eterna, ja que el pi no perd la fulla. Però també representa la fecunditat, ja que és plena de pinyons.

Però, aquí veiem DUES pinyes i això és una altra cosa, molt més terrenal. Cíbele, la deessa grega de la Terra, mare de les altres divinitats, va tenir una rocambolesca història amb Atis, el seu ‘protegit’. Aquest, enamorat d’una noia, en una indescriptible escena sense cap ni peus, s’autocastrà amb un pi.

Atis es representava com a deïtat protectora dels difunts i de la seva resurrecció. En el seu honor els romans celebraren la festa del pi, durant la qual els sacerdots es castraven i es feia una festa amb màscares.

Mitològicament parlant, els pinyons eren l’aliment dels immortals. No com ara, que en fem coques. Els corrents esotèrics li han atorgat una peculiar relació -etimològica i simbòlica- amb la glàndula pineal, reguladora del son i per tant molt apropiada a rituals funeraris.

Encara hi ha més -que la pinya dóna molt de si-, ja que també és un símbol eròtic associat a Dionís, el déu grec del vi, les borratxeres i tot el carnal que vingui associat. Durant aquestes festes s’exhibia el ‘tirs’, un símbol fàl·lic que consistia en un bastó folrat de fulles de cep o heura i rematat per una pinya.

I nosaltres que dèiem: mira dues pinyes allà dalt!

Permòdols de Sant Martí Sarroca. Alt Penedès

Ganyotes en públic

Alguna carota treu visiblement la llengua. Pot fer referència al xerraire o al mentider, un pecat àmpliament recriminat.

Hi ha qui afirma també que, juntament amb els qui ensenyen les dents, pot tractar-se de figures per espantar el dimoni. Qualsevol explicació hi té cabuda.

Permòdols de Sant Martí Sarroca. Alt Penedès

El nus etern

Al vèrtex de la façana que mira a l’oest, trobem la representació aparentment decorativa d’un nus. Per una banda, aquest element pot simbolitzar la vida eterna, ja que la cinta no té principi ni fi.

Però també hi havia la creença que el diable s’hi enredava intentant trobar la solució per desfer-lo i així mai podia entrar al temple. Potser els habitants medievals pensaven que el dimoni era una mica curt de gambals, però això els devia donar tranquil·litat. Vés a saber.

Permòdols de Sant Martí Sarroca. Alt Penedès

La parella viciosa

Ara ens fixarem amb dos caps junts. Podria tractar-se d’un home i una dona. Si és així, la dona representaria els vicis de la carn, com la luxúria, i l’home els vicis de l’esperit, com l’avarícia i la idolatria. Però, i si resulta que són dos homes? En aquest cas també seria una condemna als vicis carnals entre persones del mateix sexe.

Reforçaria aquesta idea una cinta entrecreuada sota les seves barbetes, que pot ser una serp, definició inequívoca del mal.

Permòdols de Sant Martí Sarroca. Alt Penedès

Ulls que tot ho veuen

Molt a prop d’una cantonada apareix un ocell. Podria tractar-se d’una àliga, considerat un rapinyaire destructor. Segons l’imaginari, aquesta au sotmet les seves cries a una prova. Les obliga a contemplar directament el sol, quedant-se amb les que resisteixen com a mereixedores del seu llinatge. Tal com al Judici Final en què Crist reconeixerà els seus fills legítims.

En cas que es tracti d’un falcó, estaria més relacionat amb els lladres. Però també, com que és l’animal propi de cortesans, es vincula amb la idea de victòria i vanitat

Però, i si en realitat és un mussol? Aquesta au va ser triada per la deessa Palas Atenea perquè veu de nit i per tant, tot ho veu, tot ho sap. Durant la nit s’allunya de les altres aus, per reflexionar i filosofar. Però aquí, per trobar-se al costat d’altres mals exemples, li hem de donar una lectura negativa, probablement la màgia negra i la bruixeria, creença molt estesa durant l’edat mitjana.

Mussol esculpit sota la teulada.

I molt més

Si el coll encara no us fa mal, seguiu mirant amunt i descobrireu altres imatges ben curioses als permòdols de Sant Martí Sarroca. Un cap mirant directament al terra ensenyant la clenxa del cabell, una bèstia estranya que rosega alguna cosa, una carota que sembla que dugui l’aurèola de sant, una mena de gos famèlic, motius vegetals, cordes, nusos, … dels quals només podem fer conjectures, perquè potser ningú sap què signifiquen.

Permòdols de Sant Martí Sarroca. Alt Penedès

Deixeu volar la imaginació i a veure què us ve al cap. Qui sap, potser l’encerteu.

Carotes esculpides.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: avda. del Castell. Sant Martí Sarroca

Saber més

Què veure a prop

2 comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).