El misteri del gos i el mossèn

Els petits detalls són com portes que s’obren a mons infinits. Sense anar més lluny, avui ens plantem a la porta sud de la basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès).

Una inscripció col·locada el 1285 ens parla de “l’altra primera pedra” per recordar “la represa de l’obra de l’església segons l’estil francès”. Aquest estil era el gòtic. En especial a causa de la pesta, les obres van quedar aturades dos-cents anys.

En una mènsula a l’esquerra del portal apareix el cap d’un gos. A l’altra banda, un personatge religiós. A la part superior, un àngel que se’ls mira. Què volen dir?

Inscripció a la porta sud de la basílica

Fins a la mort

Dins la tradició pagana, és a dir, molt abans del cristianisme, el gos simbolitzava la fidelitat i l’amistat. Durant l’edat mitjana, aquest noble i fidel animal seguirà els seus amos fins al sepulcre. El veureu esculpit en més d’una tomba.

Una atribució cristiana és la de guardià i guia del ramat, derivada del seu servei de gos de pastor. Per aquest motiu, també és una al·legoria del sacerdot.

Però aquest animal també té propietats negatives. Sembla que el diable, per accedir millor a les persones, pren la forma de gos, el company fidel, normalment de color negre. També, pel fet que es llepa les ferides i es menja els seus vòmits -eeecccs!-, és considerat impur, comparant-lo amb un pecador que es confessa però després torna a pecar.

Si ens el mirem amb més deteniment, resulta que el gos duu una gorgera. Per què hauran vestit un animal amb una peça més pròpia d’una persona de la noblesa? Clar que ara també els vestim i ningú se sorprèn. És una crítica o una burla a algú? Es tracta d’un símil que ens vol transmetre algun missatge moral? Jo no ho he pogut esbrinar. Si algú amb més coneixements ho sap, agrairé la seva aportació.

basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès. Capitell amb el cap d'un gos.

Més animals

Potser té alguna cosa a veure els deteriorats capitells amb escenes d’animals que trobem a la mateixa portalada. Com la dels dos éssers que sostenen un bastó acabat amb forma de pinya que s’assembla sospitosament a un ‘tirs’. Aquest símbol de connotacions eròtiques estava associat a Dionís, el déu grec del vi, les borratxeres i la carnalitat. Però dins el cristianisme podia simbolitzar la resurrecció i la vida eterna. Quines contradiccions, oi?

basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès. Capitell amb dos animals enfrontats.

El gos del mossèn

Una tradició basca parla d’un abat molt aficionat a la caça. Diu que un dia que celebrava la missa, va escoltar els seus gossos bordar una llebre i el capellà abandonà la cerimònia per caçar-la. Com a càstig, va ser condemnat a córrer sempre, però sense aconseguir enxampar la caça. Apa.

Però el personatge religiós de la basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès, porta un barret de quatre puntes, anomenat bonet. Si el que agafa amb la mà és una fulla de palma, vol dir que aquest senyor va morir martiritzat.

Si, com també pot ser, és una branca d’olivera, es podria tractar de Jeroni Montoliu, rector d’aquesta església quan es col·locà la primera pedra de l’edifici. L’olivera és un arbre d’un gran simbolisme. Significa esperança, ja que va ser el primer que va portar el colom després del diluvi. A les Escriptures l’oli representa l’Esperit Sant i a més està relacionat amb la reialesa, ja que s’utilitzava per ungir els reis.

El que sí que queda clar, és que es tracta d’una persona en concret, que no era ni bisbe ni cardenal, ja que aquests duen una altra mena de barret.

basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès. Detall d'un personatge eclesiàstic esculpit a la porta.

Gossos famosos

A la mitologia grega Cerber era un monstruós gos de tres caps que guardava les portes de l’Hades -l’infern-, de manera que ni els vius entressin ni els morts sortissin -cadascú al seu lloc-. D’aquí també prové que la tradició el col·loqui a les entrades de recintes i cases.

També sabem que Argos és el gos fidel que s’alegra quan Ulisses torna a casa.

Dins la tradició catòlica trobem un parell de sants amb gos. Tobies, polèmic personatge bíblic que sembla extret d’un mal guió de pel·lícula, té un gos tot simpàtic que remena la cua quan està content.

Sant Roc, que, segons la tradició era un empestat, va ser guarit per un gos que li llepà les nafres i cada dia li duia un pa. Quan va sanar, el gos el seguí arreu.

I ho deixem amb Sant Domènec, fundador de l’orde dels dominics. Hi ha qui afirma que el nom prové de “Domini Canis”, que vol dir els gossos (o guardians) del Senyor. Diu la llegenda que quan la seva mare estava embarassada, va somiar que del seu ventre sortia un gosset amb una torxa encesa a la boca, ja que el seu fill ‘encendria el foc de Crist al món’. Amén.

Portaladade la basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: pl. de Santa Maria 2, Vilafranca del Penedès

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).