Grans descobertes al camp petit

Excursió per Agell a Cabrera de Mar.

Sota la vigilància del castell de Sant Vicenç -que ara es diu de Burriac- es van formar petits assentaments, com el d’Agell, actualment al municipi de Cabrera de Mar -Maresme-. Segons el gran Coromines, el mot Agell prové del diminutiu llatí agellus, que vol dir camp petit.

L’excursió d’avui ens descobrirà aquest veïnat rural, que ha sabut mantenir-se una mica al marge de l’especulació.

Bosc de pins.

Repòs etern

Atura el vehicle en un revolt del camí d’Agell, uns metres abans de trobar el carrer del Corredor. Puja un tram asfaltat fins a arribar a la porta del cementiri.

Construït a finals del segle XIX amb un estil neoclàssic, el recinte es troba en un indret envoltat de natura que li dóna un aire bucòlic. L’interior conserva alguns interessants panteons, un d’ells fet per Bassegoda i Amigó, prolífic arquitecte i autor, juntament amb els seus fills, de molts altres panteons.

Portal neoclàssic del cementiri de Cabrera de Mar.

En cas d’epidèmia

Davant mateix tens l’ermita barroca de Sant Sebastià. Es va construir al segle XVI arran d’un brot de pesta.

Sebastià va ser un militar de les tropes romanes, allà pel segle III. Quan els altres cristians eren perseguits, ell feia el que podia per evitar-los patiments. En descobrir-lo, el lligaren a un tronc i els arquers li van clavar un munt de sagetes.

Però no va morir. Quan s’hagué recuperat va anar davant l’emperador per criticar-lo. Aquesta vegada els arquers van apuntar millor. Després de mort va ser famós per salvar Roma de la pesta i aviat es convertí en el sant més venerat durant les epidèmies.

5 epidèmies històriques. Capella de Sant Sebastià a Cabrera de Mar.
Capella de Sant Sebastià.

Continua uns metres i voreja el cementiri pel darrere, fins a trobar un camí de terra que travessa una clariana. En entrar al bosc, es converteix en un corriol que comença a pujar. Ànim! Són només 250 metres de pujada sota l’ombra dels pins. Trobaràs diversos trencalls, però tots et duran al mateix lloc.

Pal indicador de les diverses rutes. Excursió per Agell. Cabrera de Mar. Maresme

Vigilant la costa

Passaràs a la vora d’una urbanització i arribaràs a una cruïlla senyalitzada. Des d’aquí es veu el castell de Burriac. Aquesta fortalesa de defensa va ser aixecada al segle X damunt un poblat ibèric. El que ara pots veure són les restes de la reforma feta al segle XV.

Panoràmica del Castell de Burriac. Cabrera de Mar. Maresme

Uns 600 metres més avall tens l’opció de seguir un tram sota el bosc per un caminet a la teva dreta i que, després d’uns metres, et torna a deixar al camí principal.

Panoràmica de la costa del Maresme.

A mà esquerra sobresurt un campanar i unes parets enrunades. L’edifici, conegut popularment com a capella de Sant Vicenç, va ser construït a principis del segle XX, però no és cap temple. Es tracta de les antigues cotxeres de la Torre Amatller que ara veuràs.

Restes de les cotxeres de la Torre Amatller, conegudes com a capella de Sant Vicenç. Excursió per Agell. Cabrera de Mar. Maresme

Xocolaters

La Torre Amatller -amb a- és un impressionant i ben conservat edifici noucentista que té tota una història al darrere. La finca era on estiuejava la filla del fabricant de xocolata Antoni Amatller. Coses d’una fosca etapa de la història del país, el 1943 la casa es convertí en una escola on les monges acollien nenes orfes de la guerra. Anys més tard, la Generalitat la convertí en alberg de joventut.

Ja pots imaginar que la Casa Amatller del Passeig de Gràcia de Barcelona era la residència oficial de la família.

Esgrafiats florals a la Torre Amatller. Excursió per Agell. Cabrera de Mar.

Helena o Elena?

El camí d’aquesta excursió per Agell es converteix en carrer asfaltat i et trobes amb la capella de Santa Helena del segle XVI. La façana de la capella de Sant Sebastià que has vist al principi presenta una gran similitud amb aquesta.

Per cert, sembla que està admés escriure Elena, però he trobat qui recomana que aquest nom porti hac al davant.

Excursió per Agell Campanar de l'ermita de Santa Helena. Cabrera de Mar. Maresme

Amb hac o sense, Helena va néixer al segle III on ara es troba Turquia. El seu marit, qui era cèsar, la va repudià, però el seu fill Constantí esdevingué emperador de Roma i ella va tenir un gran poder. Es convertí al cristianisme i no va parar de fer prospeccions fins a trobar la creu on Crist va ser clavat.

No obstant això, una llegenda explicada per Joan Amades afirma que aquesta santa va néixer a Cabrera de Mar i va tenir una penosa vida, plena de turments en què li van tallar els braços i la llengua.

Excursió per Agell. Ermita de Santa Helena. Cabrera de Mar

Cals Frares

Queda poc per finalitzar aquesta excursió per Agell. A pocs metres, un gran portal dóna pas a un antic mas ara convertit en restaurant. Es tracta de Cals Frares, documentat al segle XIII, quan encara era una casa de pagès.

Rajola amb un refrany a Cals Frares. Excursió per Agell. Cabrera de Mar. Maresme

Quatre segles més tard, hi visqueren uns monjos benedictins -d’aquí ve el nom de la finca-, fins que la desamortització de béns eclesiàstics els va fer tocar el dos i passar a ser propietat de la família Amatller, que l’utilitzaren com a masoveria de la torre que has vist abans.

Escut de 1825 a Cals Frares. Excursió per Agell. Cabrera de Mar. Maresme

Uns metres més avall tomba a l’esquerra fins a un caminet que comença just davant de Can Puig, un altre interessant mas del qual s’explica que hi havia una habitació que la reina Isabel II utilitzava per trobar-se amb els seus amants.

El camí passa entre horts que pertanyen a Can Puig. Degut al fort desnivell s’hagueren de construir parets, algunes de considerable alçada, per formar terrasses aptes pel cultiu. Potser són aquests els remots orígens del mot Agell.

I així arribaràs on has deixat el vehicle i aquí finalitza aquesta excursió per Agell.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).