Hotel Las Vegas. Calella. Maresme. Anys 60

Llegat turístic

L’hotel Las Vegas de Calella i l’inici del turisme.

Fa molt menys d’un segle, Calella, al Maresme, era un poble de pescadors i agricultors. Unes poques fondes donaven acollida als mercaders i als pocs forasters que estaven de pas.

El 1953, una d’aquestes fondes va hostatjar un excoronel de l’exèrcit alemany. Tan content va quedar que va prometre a l’amfitriona que, de seguir amb la seva amabilitat, bon menjar i millor preu, li emplenaria l’establiment tot l’any. Dit i fet, L’estiu següent van arribar els primers turistes alemanys a Calella.

A partir d’aquell moment, va ser tanta la demanda, que el poble va canviar d’hàbits i es dedicà en cos i ànima al turisme, obrint establiments, sales de ball i arreglant habitacions per allotjar més persones.

S’aixecaren els primers hotels i es creà la Junta Municipal de Turisme, per condicionar el poble, ja que no rebia ajuts estatals.

Hotel Las Vegas de Calella. Maresme. Anys 60

Hotel Las Vegas

A la dècada dels 70 ja comptava amb 118 establiments. Aquests edificis actualment no desperten interès per la seva arquitectura. Tot i això, voldria retre un petit homenatge a un, del qual no tinc cap informació sobre qui o quan el va projectar.

Es tracta de l’Hotel Las Vegas, i és tot just el primer que trobem venint de Barcelona. És un escenogràfic edifici, en part de maó vist i en part pintat de blanc, calculadament asimètric. A una banda destaca la torre de l’escala de cargol, ben il·luminada pels allargats finestrals.

Escalinata de l'Hotel Las Vegas de Calella. Maresme. Anys 60

Resulta evident que, en algun moment l’hotel Las Vegas de Calella va ser sobreedificat, afegint un parell de pisos i un mòdul adossat, que han fet perdre les calculades proporcions de l’edifici original.

Tot i això, i també gràcies a l’impecable estat de conservació, aquest establiment em desperta l’admiració per un atractiu estil arquitectònic, alhora elegant i funcional.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Sant Jaume, 77. Calella

Saber més

Què veure a prop