El gegant i l’escriptor

L’ermita de Sant Cristòfor de Vilanova i la Geltrú.

Explica la llegenda -que no la història- que en un bosc on ara trobem Turquia, vivia un gegant. Era tan fort que ajudava els vianants a travessar un perillós riu, muntant-los a les espatlles. El relat continua dient que un dia va ajudar un nen a passar el riu. Sorprès del desorbitat pes de l’infant, aquest li va dir que era Jesús i que carregava els pecats de tot el món.

Llavors el nen li canvià el nom pel de Cristòfol, que en grec vol dir portador de Crist. Cristòfol -o també Cristòfor- aviat va passar a ser el protector de barquers, mariners i viatgers entre molts altres i, quan s’inventà l’automòbil, també dels conductors.

Aquarel·la amb una vista de l'ermita de Sant Cristòfol de Vilanova i la Geltrú.

L’ermita de l’escriptor

A la vora de la platja del Far -o de la Farola- de Vilanova i la Geltrú (El Garraf) trobem la senzilla ermita de Sant Cristòfol, de la qual se’n té notícia al segle XIV. Era al camí per on els mariners tornaven a La Geltrú.

Al segle XVII s’utilitzà per atendre els afectats per l’epidèmia de pesta. Un ‘americano’ la va comprar després de la desamortització i va passar de mà en mà fins que el 1944 la va adquirir Eugeni d’Ors. L’escriptor s’hi va fer construir el seu habitatge adossat a l’ermita on, a més de fer-hi estades, aglutinaria escriptors, periodistes i intel·lectuals de l’època.

Ermita de Sant Cristòfor a Vilanova i la Geltrú, El Garraf. El campanar de cadireta

L’artista

D’Ors va encomanar al terrassenc Santiago Padrós un mosaic per a la façana de l’ermita de Sant Cristòfor de Vilanova i la Geltrú. Representa un gegant -i ben musculat- Cristòfol, portant l’infant mentre travessa el riu.

Padrós, a més de pintor, va ser un mosaïcista excepcional -molt influenciat per la filosofia del seu amic D’Ors, i va escampar la seva obra a llocs tan diversos, com Montserrat, l’Índia, Nova Jersey i Puerto Rico… I també al Valle de los Caídos a Madrid, amb una descomunal cúpula.

Ermita de Sant Cristòfor a Vilanova i la Geltrú, El Garraf. Detall del mosaic a la façana.

Un poema del mateix escriptor ens desvetlla el perquè també apareix un ala d’àngel:

Cristòfor porta el Diví infant,
mes qui, doncs a Cristòfor porta?
Aquell que té l’ala prou forta
per sostenir son cos gegant.

Veuràs que la transcripció feta al mosaic no coincideix exactament amb el vers (ho indico en negreta o bé ratllat). Potser l’autor decidí modificar-lo abans d’estampar-lo a la paret:

Sant Cristòfor porta el Diví l’infant,
qui emperò Sant Cristòfor porta?
Aquell qui té l’ala prou forta
per sostenir un cos gegant.

Mosaic amb un vers d'Eugeni d'Ors a la façana de l'Ermita de Sant Cristòfor a Vilanova i la Geltrú, El Garraf.

Intel·lectual proscrit

Amb la seva mal dissimulada vanitat, el controvertit Eugeni d’Ors va ser -i encara és- odiat pels catalans, que no li perdonaren la traïció de marxar a Madrid i escriure en castellà i menystingut pels espanyols, que mai se’l van acabar de creure. Tot i això hi ha qui creu que va ser un intel·lectual brillant però incomprès.

Habitatge d'Eugeni d'Ors a Vilanova i la Geltrú, El Garraf

Amb els seus escrits va perfilar el que serien els ideals d’una curta però revolucionària etapa a Catalunya: el Noucentisme. Als primers trenta anys del segle XX, aquest moviment pregonava, entre altres, el retorn als clàssics -en contraposició al modernisme- i l’impuls de la cultura.

Per alguna raó que desconeixem, al mosaic també hi és representat sant Cugat, a una mida difícil de captar. La tradició afirma que la noia soltera que a primer cop d’ull vegi sant Cugat, es casarà abans d’un any -si ella ho vol, és clar-.

Ermita de Sant Cristòfor a Vilanova i la Geltrú, El Garraf. Detall del mosaic realitzat per Santiago Padrós

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer d’Eugeni d’Ors, 5. Vilanova i la Geltrú

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).