Illa d'Arousa, Galícia, Pontevedra

Del mar a la llauna

Visita a l’illa de Arousa (Pontevedra) i la indústria conservera Goday.

Els egipcis ja sabien que la sal conservava els aliments. Que després utilitzessin el mateix mètode per a embalsamar faraons, és un altre tema. A continuació, els fenicis, procedents de l’explosiva zona a l’est de la Mediterrània, van escampar l’art de salar allà on anaven.

Visita a l'Illa de Arousa (Pontevedra). Barca mig enfonsada al port.
La pesca ja no és el que era.

D’una costa a l’altra

Els Goday eren una antiga nissaga de navegants i comerciants de Canet de Mar. Veient que amb la pesca de les nostres costes no faria calés, un d’ells va marxar a la Ria d’Arousa (Pontevedra) al segle XVIII, atret per la riquesa del seu litoral.

Teulada recoberta amb closques de vieira. Visita a l'Illa de Arousa (Pontevedra).
Teulada recoberta de closques de vieira.

En realitat els Goday no van ser els primers a conquerir la salaó gallega, ja que per aquells temps s’obriren a la zona més de 400 factories de salaó, però el seu negoci va ser qui més exportava a l’època.

Rètol de Conservas & Salazones Goday S.A. Visita a l'Illa de Arousa (Pontevedra).
Catalans pel món.

I no només es limitaren a produir salaó. També van perfeccionar el mètode i introduïren noves tècniques de pesca, mirades amb recel pels pescadors locals, que permetien captures més abundoses.

Visita a l'Illa de Arousa (Pontevedra). Barques de pescadors.

Noves conserves

Amb la Revolució Industrial, arribaren de França noves tècniques de conservació d’aliments en recipients hermètics, primer de vidre i seguidament de llauna, molt més resistent.

Visita a lIlla de Arousa (Pontevedra). . Antigues llaunes de conserves.
Llaunes històriques.

Aquests avenços també van arribar a la factoria d’Arousa de la mà de Joan Goday, qui va fer portar maquinària i obrí la primera fàbrica espanyola de conserves de peix, inici d’un important desenvolupament econòmic a Galícia. El rei Alfons XII en persona va visitar la fàbrica i el nomenà proveïdor oficial de Casa Real.

Façana de la conservera Goday a l'illa de Arousa.


Això, sí, diuen que en Goday era un garrepa i que feia treballar els obrers fins i tot els caps de setmana, aprofitant el moment en què s’abaixava el preu del peix.

Xemeneia de la conservera Goday. Illa de Arousa.
Paisatge lliure de fums.

Reserva natural

Dos mil anys abans de Crist, alguna cosa hi devien veure a l’Illa d’Arousa (Pontevedra) els primers pobladors i d’altres que s’hi establirien posteriorment. Seria la pesca amb un port més o menys arrecerat, la situació estratègica dominant la ria o el fèrtil terreny apte per a l’agricultura.

Visita a lIlla de Arousa (Pontevedra). Finestres amb acolorits vidres.
Records d’indians.

Van haver-hi moments molt bons, com el desplaçament dels bancs de peix que arribaren aquí i afavoriren la pesca. Però també hi va haver de dolents, com el naufragi del Prestige el 2002, del qual encara queden restes visibles del desastre.

El naufragi que perdura.

Actualment, unida al continent gràcies a dos quilòmetres de pont, aquesta illa pràcticament plana, és en la seva totalitat una reserva natural.

Visita a lIlla de Arousa (Pontevedra). Rocs arrodonits.

Finalment, les petites cales, amb les roques precipitant-se dins el mar d’un blau intens, l’olor de les pinedes i el vent que no para de bufar, són motius més que suficients per fer una visita a l’Illa de Arousa amb tranquil·litat.

Visita a l'Illa de Arousa. Panoràmica del litoral.
El paradís existeix.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: rua Palmeira, 33. Illa de Arousa 

Saber més

Altres articles sobre Galícia