Del mar a la llauna

Visita a l’illa de Arousa (Pontevedra) i la indústria conservera Goday.

Els egipcis ja sabien que la sal conservava els aliments. Que després utilitzessin el mateix mètode per a embalsamar faraons, és un altre tema. A continuació, els fenicis, procedents de l’explosiva zona a l’est de la Mediterrània, van escampar l’art de salar allà on anaven.

Visita a l'Illa de Arousa (Pontevedra). Barca mig enfonsada al port.
La pesca ja no és el que era.

D’una costa a l’altra

Per començar, els Goday eren una antiga nissaga de navegants i comerciants de Canet de Mar. Veient que amb la pesca de les nostres costes no faria calés, un d’ells va marxar a la Ria d’Arousa (Pontevedra) al segle XVIII, atret per la riquesa del seu litoral.

Teulada recoberta amb closques de vieira. Visita a l'Illa de Arousa (Pontevedra).
Teulada recoberta de closques de vieira.

En realitat els Goday no foren els primers a conquerir la salaó gallega, ja que per aquells temps s’obriren a la zona més de 400 factories dedicades al mateix tema, però el seu negoci va ser qui més exportava a l’època.

Rètol de Conservas & Salazones Goday S.A. Visita a l'Illa de Arousa (Pontevedra).
Catalans pel món.

I no només es limitaren a produir salaó. També perfeccionaren el mètode i introduïren noves tècniques de pesca -mirades amb recel pels pescadors locals- que permetien captures més abundoses.

Visita a l'Illa de Arousa (Pontevedra). Barques de pescadors.

Noves conserves

Amb la Revolució Industrial del segle XIX, arribaren de França noves tècniques de conservació d’aliments en recipients hermètics, primer de vidre i seguidament de llauna, molt més resistent.

Visita a lIlla de Arousa (Pontevedra). . Antigues llaunes de conserves.
Llaunes històriques.

Aquests avenços també arribaren a la factoria d’Arousa de la mà de Joan Goday, qui va fer portar maquinària i obrí la primera fàbrica espanyola de conserves de peix, inici d’un important desenvolupament econòmic a Galícia. El rei Alfons XII en persona va visitar la fàbrica i el nomenà proveïdor oficial de Casa Real, que no era qualsevol cosa. Aquesta distinció era com un segell de qualitat que volia dir que era un producte pels paladars més exquisits. A canvi de proveir generosament la casa reial, l’industrial obtenia un títol que podia utilitzar en els envasos i publicitat. La primera d’aquestes distincions comercials data del 1614. Alfons XII en concedí cent quaranta-dues!

Aquarel·la amb una vista de la fàbrica de conserves de l'Illa d'Arousa.


Això, sí, diuen que en Goday era un garrepa i que feia treballar els obrers fins i tot els caps de setmana, aprofitant el moment en què s’abaixava el preu del peix.

Xemeneia de la conservera Goday. Illa de Arousa.
Paisatge lliure de fums.

Reserva natural

Dos mil anys abans de Crist, alguna cosa hi devien veure a l’Illa d’Arousa (Pontevedra) els primers pobladors i d’altres que s’hi establirien posteriorment. Seria la pesca amb un port més o menys arrecerat, la situació estratègica dominant la ria o el fèrtil terreny apte per a l’agricultura.

Visita a lIlla de Arousa (Pontevedra). Finestres amb acolorits vidres.
Records d’indians.

Van haver-hi moments molt bons, com el desplaçament dels bancs de peix que arribaren aquí i afavoriren la pesca. Però també hi va haver de dolents, com el naufragi del Prestige el 2002, del qual encara queden restes visibles del desastre.

El naufragi que perdura.

Actualment, unida al continent gràcies a dos quilòmetres de pont, aquesta illa pràcticament plana, és en la seva totalitat una reserva natural.

Visita a lIlla de Arousa (Pontevedra). Rocs arrodonits.

Finalment, les petites cales, amb les roques precipitant-se dins el mar d’un blau intens, l’olor de les pinedes i el vent que no para de bufar, són motius més que suficients per fer una visita a l’Illa de Arousa amb tranquil·litat.

Visita a l'Illa de Arousa. Panoràmica del litoral.
El paradís existeix.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: rua Palmeira, 33. Illa de Arousa 

Saber més

Altres articles sobre Galícia

Encara no hi ha comentaris

 1. Una llàstima!!!! suposo que els deuen tenir ben collats amb tapa-boques de tota mena, ja siguin suborns, amenaces o recompenses i que qui més qui menys s’estima més callar que perdre beneficis…. és la meva opinió ☺

 2. Interessant, com sempre! I com sempre curiositats per aprendre. Feia dies que no et comentava res, però sàpigues que et segueixo seguint 😊😊😊
  Per cert, el Prestige… el dels filets de plastilina!!! una gran catàstrofe que va ocasionar desgràcies de tota mena i que es va tancar (per dir-ho d’alguna manera) sense pena ni glòria…. com bé dius encara perduren els efectes 15 anys després.Trist.

  • Moltes gràcies pel teu seguiment.

   Com bé dius, als gallecs els hi han passat de tots colors, però rarament els veiem protestant. Quan hi vaig anar, els incendis forestals eren arreu i ningú en parlava. No sé si és per paciència o per saber que les seves queixes no serviran de res.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

 • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
 • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
 • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
 • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
 • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
 • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).