Clàssics reinterpretats

La Tenería Moderna Franco-Española de Mollet del Vallès.

La bona situació de Mollet del Vallès, en una cruïlla d’importants vies de comunicació i la proximitat al riu, van afavorir l’assentament d’indústries a finals del segle XIX.

La Tenería Moderna Franco-Española, popularment coneguda com La Pelleria, en va ser una que, durant més d’un segle s’especialitzà en el tractament de pells destinades a la fabricació de sabates. Fins que la guerra de preus al segle XXI va obligar a tancar portes.

Rètol realitzat amb mosaic, de la Tenería Moderna Franco-Española de Mollet del Vallès.

A principis del segle XX, en fusionar-se amb uns socis francesos, es construïren noves instal·lacions.

En una de les entrades del ruimós edifici, hi ha uns magnífics mosaics al·legòrics de la Indústria i el Comerç, realitzats pel valencià Lluís Bru. Aquest artista modernista us sonarà pels meravellosos mosaics del Palau de la Música Catalana o l’Hospital de Sant Pau a Barcelona entre molts altres.

Mosaics de la Tenería Moderna Franco-Española de Mollet del Vallès

La deessa prodigiosa

Poc es podia pensar l’escultor grec Fídies, que la seva escultura gegantina d’Atena per al Partenó, seguiria essent d’inspiració vint-i-cinc segles més tard.

A la imbatible deessa Atena -Minerva pels romans- se li atribuïren nombroses virtuts. La llegenda diu que va inventar l’arada, va crear l’olivera i ensenyà a la gent a llaurar, teixir i molt més. Un prodigi, vaja. Per tant, no té res d’estrany que una de les seves funcions fos la de protectora de la indústria.

Normalment la trobem vestida amb una llarga túnica i portant algun -o tots- els seus atributs de guerrera: casc, llança, una serp i un escut rodó. Així la podem veure al passeig de Santa Madrona de Barcelona.

Quan, al segle XIX va arribar el que ara entenem per industrialització, la representació clàssica d’aquesta divinitat ja no era apropiada. Així que la desproveïren dels elements guerrers, li canviaren l’escut per un engranatge i aquí no ha passat res.

Detall del mosaic amb la roda dentada de la Indústria. Tenería Moderna Franco-Española de Mollet del Vallès

D’aquesta manera la trobem a l’entrada del parc de la Ciutadella o al Borsí de Barcelona.

En canvi, a la Tenería Moderna Franco-Española de Mollet del Vallès, ha estat representada amb un posat hieràtic i duent un immaculat vestit blanc adient a l’època. Amb una mà sosté un gran engranatge i amb l’altra, una branca de llorer, símbol de victòria.

Detall del mosaic amb el vestit de la Indústria. Tenería Moderna Franco-Española de Mollet del Vallès

El noi dels encàrrecs

A l’altre costat de la porta, un provocatiu Hermes ens ensenya tors i cuixa.

Aquest déu grec, ja de ben petit va demostrar que sabia negociar amb la mercaderia que prèviament havia robat al mateix client. Un espabilat.

Un dia, amb el seu bastó va separar dues serps que es van enroscar al pal i allà es van quedar, convertint-se en el seu símbol, anomenat caduceu.

Tenería Moderna Franco-Española de Mollet del Vallès. Detall del mosaic amb el rostre d'Hermes.

Equipat per ser ràpid

Va ser el missatger dels déus, que li van donar unes sandàlies i un barret amb ales perquè fes més via. Per aquest motiu és el protector del comerç: tot el que necessiti portar informació o béns d’un lloc a l’altre.

Se’l sol representar amb el caduceu, unes sandàlies amb ales i un casc igualment alat. Però, com he dit, els temps canvien i aquí el teniu, amb el peu damunt un paquet i amb la mà sostenint una àncora. El que sigui perquè quedi ben clar que l’empresa té -tenia- clients també a ultramar.

Detall del mosaic amb el peu d'Hermes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Indústria, 1. Mollet del Vallès

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).