Nou o modern?

Noucentisme a Vilassar de Mar.

Penso que a finals del segle XIX, hi devia haver un avorriment de reinterpretar els estils clàssics grecs i romans. Gairebé de manera simultània, els artistes comencen a trencar amb totes les normes i sorgeix el modernisme. Les línies corbades, l’asimetria i la llibertat decorativa envaeixen tota Europa. A casa nostra, destacats arquitectes van crear un estil ben particular.

Una d’aquestes particularitats va ser el trencadís. No és que fos una novetat, però Gaudí, i molt especialment Jujol, li van donar una personalitat característica.

Nou però clàssic

Tot i això, després d’uns anys de llibertat creativa, les construccions no havien resolt un tema important: l’estandardització industrial. A més sorgeixen figures intel·lectuals que, com Eugeni d’Ors, pregonen un retorn al classicisme. És així com, a partir de 1906, sorgeix el noucentisme, amb els peus més a terra, en un intent de combatre tanta ornamentació sense sentit.

Els arquitectes no van passar del modernisme a noucentisme així, d’un dia per l’altre i és per això que trobem construccions que conserven “coses” que ens recorden a l’estil precedent. Com Can Riera a Vilassar de Mar.

Vilassar de Mar, Noucentisme, Maresme, mosaic

Per la data -1924- podem dir que és plenament noucentista. En realitat l’habitatge és del segle XVIII, una típica cas de cós.

Però, i el mosaic de la façana? Si el mirem de més a prop, veurem que les tessel·les són regulars i el disseny és geomètric a partir de motius florals molt esquematitzats. La decoració de la façana es completa amb unes senzilles baranes de ferro, un delicat fris a la part superior i un petit mosaic circular amb la data.

Res a veure amb les passades de rosca dels modernistes. Aquí no hi ha un excés de decoració. Tot és ben ordenat i mesurat. Un retorn a l’equilibri del classicisme.

Una llàstima que no aparegui també a les guies turístiques. El noucentisme a Vilassar de Mar no sembla una matèria prou estudiada, tot i tenir algunes mostres com Can Plantada o la Villa Celina.

Vilassar de Mar, Noucentisme, Maresme, mosaic

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Sant Jaume 50, Vilassar de Mar

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).