Vilassar de Mar, Noucentisme, Maresme, mosaic

Nou o modern?

Noucentisme a Vilassar de Mar.

Penso que a finals del segle XIX, hi devia haver un avorriment de reinterpretar els estils clàssics grecs i romans. Gairebé de manera simultània, els artistes comencen a trencar amb totes les normes i sorgeix el modernisme. Les línies corbades, l’asimetria i la llibertat decorativa envaeixen tota Europa. A casa nostra, destacats arquitectes van crear un estil ben particular.

Una d’aquestes particularitats va ser el trencadís. No és que fos una novetat, però Gaudí, i molt especialment Jujol, li van donar una personalitat característica.

Nou però clàssic

Tot i això, després d’uns anys de llibertat creativa, les construccions no havien resolt un tema important: l’estandardització industrial. A més sorgeixen figures intel·lectuals que, com Eugeni d’Ors, pregonen un retorn al classicisme. És així com, a partir de 1906, sorgeix el noucentisme, amb els peus més a terra, en un intent de combatre tanta ornamentació sense sentit.

Els arquitectes no van passar del modernisme a noucentisme així, d’un dia per l’altre i és per això que trobem construccions que conserven “coses” que ens recorden a l’estil precedent. Com Can Riera a Vilassar de Mar.

Vilassar de Mar, Noucentisme, Maresme, mosaic

Per la data -1924- podem dir que és plenament noucentista. En realitat l’habitatge és del segle XVIII, una típica cas de cós.

Però, i el mosaic de la façana? Si el mirem de més a prop, veurem que les tessel·les són regulars i el disseny és geomètric a partir de motius florals molt esquematitzats. La decoració de la façana es completa amb unes senzilles baranes de ferro, un delicat fris a la part superior i un petit mosaic circular amb la data.

Res a veure amb les passades de rosca dels modernistes. Aquí no hi ha un excés de decoració. Tot és ben ordenat i mesurat. Un retorn a l’equilibri del classicisme.

Una llàstima que no aparegui també a les guies turístiques. El noucentisme a Vilassar de Mar no sembla una matèria prou estudiada, tot i tenir algunes mostres com Can Plantada o la Villa Celina.

Vilassar de Mar, Noucentisme, Maresme, mosaic

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Sant Jaume 50, Vilassar de Mar

Saber més

Què veure a prop