Figueres, Alt Empordà, Castell de Sant Ferran

Bella però inútil

El castell de Sant Ferran de Figueres.

Al segle XVII va tenir lloc un gran conflicte que va suposar la fi de l’hegemonia hispànica a Europa. Es coneix com a Guerra dels Trenta Anys. En acabar el conflicte, s’establiren els límits fronterers entre França i Espanya mitjançant el Tractat dels Pirineus (1659).

Arrimador enrajolat en una petita terrassa. Castell de Sant Ferran de Figueres, Alt Empordà.

Els sistemes defensius espanyols es trobaven més amunt dels Pirineus i de resultes del tractat, l’Empordà va quedar sense cap sistema defensiu.

Escales per baixar a la cisterna. Castell de Sant Ferran de Figueres, Alt Empordà.

No va ser fins cent anys després de signar l’acord, que es va projectar la construcció del castell de Sant Ferran a Figueres (Alt Empordà).

Sales despintades.

Es batejà amb el nom del monarca, Ferran VI de Borbó. Havia de servir per allotjar suficient contingent per aturar qualsevol intent d’invasió del país veí.

Pati d'armes del Castell de Sant Ferran de Figueres, Alt Empordà.

L’enginyer

El projecte, de dimensions colossals, el va dur a terme Juan Martín Cermeño, enginyer de Salamanca que et sonarà més si et dic que va ser qui al segle XVIII reformà i amplià el castell de Montjuïc de Barcelona i projectà el barri de la Barceloneta.

Passatge cobert.

Milers de treballadors van participar en les obres que van durar prop de tretze anys. Amb la mort del monarca, els treballs van perdre empenta i algun edifici, com l’església, va quedar inconclús.

Columnes inacabades de la capella del Castell de Sant Ferran de Figueres, Alt Empordà.

Impossible fer-se una idea de les proporcions del recinte, ja que des de terra queda completament amagat. Cal fer el recorregut amb vehicle per donar la volta als tres quilòmetres de perímetre i apreciar l’enginyós sistema defensiu.

Muralles i garites del Castell de Sant Ferran de Figueres, Alt Empordà.

L’interior

Resulta curiós que les escultures de l’entrada es representin com si fossin maniquins amb la indumentària dels exèrcits romans, no amb la que pertocaria a l’època en què va ser feta la fortificació.

Escultura de soldat a l'entrada del Castell de Sant Ferran de Figueres, Alt Empordà.

El cor del recinte està format per edificis que podien allotjar fins a 6.000 persones, entre comandaments, tropes i servei.

Edificis dins el Castell de Sant Ferran de Figueres, Alt Empordà.


També hi ha les cavallerisses amb capacitat per a 500 cavalls.

Cavallerisses del Castell de Sant Ferran de Figueres, Alt Empordà.

Rendició

Dins les cavallerisses trobem una estranya sala, profusament decorada i que fa una mica d’esgarrifances. Es tracta de la cel·la on suposadament van empresonar i torturar fins a la mort al general Álvarez de Castro. La realitat, però, sembla que va ser una mica diferent. Després de ser obligat a rendir el castell de Montjuïc de Barcelona, Castro va ser destinat a defensar Girona.

El general va amenaçar de mort a qui se li acudís parlar de rendició. Però va emmalaltir i la ciutat es va rendir. Tan malalt estava que no el van poder portar a Perpinyà per a ser ajusticiat i va morir al castell. La llegenda popular es va encarregar de magnificar el seu record.

Sostre de la sala dedicada a Álvarez de Castro. Castell de Sant Ferran de Figueres, Alt Empordà.

Aigua clara

I per si això et resulta poc, cal visitar la reserva subterrània d’aigua potable sota el pati d’armes.

Inscripció a l'entrada de la cisterna del Castell de Sant Ferran de Figueres, Alt Empordà.

Tot i la seva capacitat de nou milions de litres, no va evitar una gens glamurosa derrota al segle XIX, durant el setge de l’exèrcit francès, que li va valer el qualificatiu de ‘Belle Inutile’.

Castell de Sant Ferran de Figueres, Alt Empordà. Interior de la cisterna.

Durant la Guerra Civil, la fortalesa va ser el darrer reducte republicà i posteriorment s’utilitzà com a presó militar, de la qual encara es pot veure el portal d’entrada. Llueixen, sense tenir clar el perquè, dos medallons. Un representa la justícia i l’altre la indústria i el comerç. El nom ‘Penitenciaría’ va ser repicat.

Castell de Sant Ferran de Figueres, Alt Empordà. Medallons dalt d'un portal.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop