Modernisme farmacèutic

La farmàcia Guinart de Sant Andreu de Palomar.

Després de l’avorriment neoclàssic del segle XIX, el modernisme va ser com un retorn als excessos barrocs. Però, a diferència de la foscor i del daurat enlluernador del segle XVIII, el nou estil va portar una explosió de color, de formes i de creativitat a tots els nivells.

Un altre fet positiu fou la revalorització dels oficis artesans. Vitrallers, escultors, pintors, joiers, ceramistes, ferrers i ebenistes, van tenir més feina que mai a les ordres de destacats arquitectes els quals competien per a veure qui la feia més grossa.

A l’ombra d’aquests arquitectes sovint hi havia fills, cunyats, germans, cosins o nebots que, vés tu per on, aprofitaven el fet de compartir un cognom important per col·laborar amb els grans mestres.

Equip familiar

Un d’ells va ser Pere Falqués. Sí, l’autor de l’església de Sant Andreu de Palomar, de la Casa de Lactància, de diversos mercats de Barcelona i, no cal dir-ho, els carismàtics fanals del passeig de Gràcia -que no, no són de Gaudí-.

Doncs bé, en Pere tenia un nebot que es deia Francesc Xumetra Falqués, propietari d’un comerç de construcció de ceràmica a Sant Andreu de Palomar -lloc de naixement de Pere Falqués-. En realitat eren dos germans qui feien moure el negoci, però d’en Ferran -l’altre germà-, no tinc cap notícia. Ara veuràs per què t’explico tot això.

Fanal modernista de la farmàcia Guinart de Sant Andreu de Palomar.

Una carrera de nivell

L’evolució històrica de les farmàcies es perd en la història antiga -i en la llegenda-, però no és fins al segle XIX quan pren entitat pròpia com a ciència independent.

El prestigi del farmacèutic era inqüestionable a finals del segle XIX. Havent estudiat una llarga carrera, aquest professional estava, a més, informat dels darrers avenços científics, que no eren pocs. Així doncs, el senzill taulell ple de pots amb substàncies de noms estranys, que també servia per petar la xerrada amb els clients, donà pas a un laboratori per elaborar els nous medicaments.

Era, doncs, lògic que el farmacèutic volgués diferenciar el seu local de la resta d’establiments del barri.

La farmàcia Guinart de Sant Andreu de Palomar. Detall de la decoració ceràmica.

Farmàcia de guàrdia

Passejant pel carrer Gran de Sant Andreu de Barcelona pots veure la més que centenària farmàcia Guinart. Fundada pel valencià Anselm Guinart, actualment la regenten els seus néts. A la façana es posa en evidència el que he comentat abans, ja que hi ha diverses mostres d’oficis artesans, com vitralls, plafons ceràmics, forja i fusteria.

Antigament, les farmàcies col·locaven un fanal de vidres vermells a l’exterior, per tal d’indicar si estaven de guàrdia. Si t’hi fixes, veuràs que moltes farmàcies d’aquella època encara el conserven. En aquest cas és un vitrall de diversos colors, però la funció era la mateixa.

Tot i que no coneixem l’autoria d’aquest fanal, sembla lògic pensar que, amb un tiet tan creatiu, alguna cosa hi va tenir a veure.

El rètol

Emmarcant el fanal hi ha un plafó ceràmic amb tons blaus, executat al taller dels germans Xumetra. Per cert, Francesc Xumetra col·laborà amb l’arquitecte Adolf Florensa, en la rehabilitació de l’edifici de Capitania General de Barcelona, on va fer els escuts del pati.

Per altra banda, fa que pensar el fet de trobar la signatura del plafó ceràmic capgirada. O bé el muntador es va fer un embolic quan va col·locar les peces o bé fou una decisió de darrera hora perquè el disseny havia d’anar realment així i llavors és la signatura la que s’estampà de manera errònia. Són hipòtesis meves de collita pròpia.

Una bona part de la façana de la farmàcia Guinart està recoberta amb rajola verda esmaltada, de formes ondulants. Aquest és un dels models que més tard, l’arquitecte noucentista Rafael Masó utilitzaria en alguns dels seus projectes.

Detall del rètol de la farmàcia Guinart de Sant Andreu de Palomar

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Gran de Sant Andreu 306, Barcelona 

Saber més

Sobre Francesc Xumetra Falqués

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).