Escampar bona olor

El ball de l’Almorratxa d’Arenys de Mar.

En primer lloc, el mot perfumar vindria a dir produir fum amb una substància aromàtica.

Els àrabs, que abans eren molt fins, perquè l’ambient fes bona olor, van inventar un enginyós recipient, normalment de vidre, anomenat almorratxa. El sistema era ben senzill. S’emplenava amb aigua aromatitzada, normalment amb roses que s’aspergien per la casa.

A Catalunya va ser un element molt comú entre els segles XIV i XVI. Després va passar a formar part de festes i balls, fins avui.

Si vols veure una bona varietat d’aquests recipients, et recomano visitar el Museu Etnològic de Barcelona.

Mostres d'almorratxes exposades al Museu Etnològic de Barcelona.
Almorratxes. Museu Etnològic de Barcelona.

Així doncs, el Ball de l’Almorratxa, és present en diverses poblacions. En alguns indrets aquesta dansa simbolitza una ofrena d’amor cap a la noia.

La Dansa d’Arenys de Mar, és un d’aquests balls que té lloc a l’agost, durant la festa de Sant Roc. Tot i que es té constància que es ballava al segle XVII, el ball es va perdre. L’Esbart Maragall el va recuperar el 1946, gràcies al recull de partitures realitzat anys abans per Xavier Maimí, musicòleg de la mateixa vila.

Rajola que representa un macip del Ball de l'Almorratxa d'Arenys de Mar (Maresme).

Santa ruixada

Probablement d’aquells anys, daten dues rajoles que representen els protagonistes del Vot de Vila. La ceràmica porta la signatura Doy, cognom que correspon a una llarga nissaga arenyenca, d’on han sortit capellans, advocats, titellaires i randers -els qui dissenyen les puntes al coixí-. Tanmateix, en aquest cas es tracta de Martí Doy, de qui, com a dibuixant i ceramista, disposem de ben poca informació. En canvi, és molt més conegut com a titellaire, essent autor de nombrosos personatges, tant pel que fa a la figura, com al vestuari i l’escenografia.

Per una banda tenim el macip, nom que antigament designava l’aprenent d’un ofici. En alguns indrets, com aquí, ha acabat donant nom a l’encarregat d’organitzar i dirigir la festa del poble.

Va vestit de blanc i duu corbatí, faixa i polaines vermelles amb cascavells. A la mà duu una almorratxa guarnida amb alfàbrega.

Detall de l'almorratxa dibuixada en una rajola.

De l’altre costat, tenim la captadora, una noia que va vestida amb una llarga faldilla negra, brusa blanca, faixa i llaç vermell i porta una mantellina. Temps enrere, duien una safata amb alfàbrega, per recollir la recapta. Tanmateix, actualment, han canviat la safata per una almorratxa, vesteixen totalment de blanc i es diuen macipes.

La festa del Vot de Vila té el seu origen en el segle XVI, quan la pesta no perdonava ningú. Com que sant Roc tenia la mà trencada en aquests temes, un 16 d’agost va deslliurar la població d’aquesta plaga. Finalment, per tal de mostrar agraïment, des d’aquell dia, al crit de ‘sant Roc gloriós’, macipes i macips ruixen tothom amb aigua d’alfàbrega.

Rajola que representa una macipa del Ball de l'Almorratxa d'Arenys de Mar (Maresme).

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Riera del Pare Fita, 54. Arenys de Mar

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).